IEXGeld

Dossiers

Profiel

Prijzen Nederlandse huizen rijzen de pan uit

De prijzen van Nederlandse woningen rijzen de pan uit. Uit onderzoek van Calcasa blijkt dat dit kwartaal de Nederlandse woningprijsontwikkeling de op twee na hoogste is van Europa.

In deze vergelijking werden alle grote lidstaten van de EU meegenomen, plus Noorwegen en Zwitserland. Uit dit onderzoek blijkt dat de Nederlandse woningprijzen met 8,2% zijn gestegen. Alleen Portugal en Ierland gingen Nederland voor, met een prijsontwikkeling van respectievelijk 12,5% en 11,8% over 2017, schrijft Calcasa in hun rapport (pdf).

In vergelijking met de rest van de Europese Unie doet Nederland het de laatste drie jaar veel beter, want het Europese gemiddelde ligt op slechts 5,0%. Het afgelopen jaar in Nederland was dit dus 8,2% en de afgelopen drie jaar zelfs 20,9%.

Andere landen

Alleen in Ierland, Portugal en Zweden zijn de woningprijzen harder gestegen, met respectievelijk 29,8%, 29,1% en 29,1%.

Ierland en Portugal werden samen met Italië, Griekenland en Spanje het hardst door de kredietcrisis getroffen. Dit had uiteraard ook zijn weerslag op de woningprijzen. Van deze landen liggen de woningprijzen in Portugal en Ierland als enigen weer boven het niveau van vóór de kredietcrisis.

Prijsontwikkeling binnen Nederland

Calcasa keek ook naar de prijsontwikkeling binnen Nederland. Daaruit kwam niet veel nieuws. Zoals verwacht stijgen woningprijzen het hardst in de Randstad. In Amsterdam was de prijsstijging 11,2%. Flevoland steeg met 10,9%, gevolgd door Noord-Holland met 10,3%.

In Zuid-Holland steeg de woningprijs met 10,0% en in Rotterdam steeg deze met 13,0% jaar-op-jaar. De grootste stijging is waarneembaar in de prijsklasse 350 tot 500 duizend euro. De waarde steeg voor deze woningen met 8,9%, gevolgd door de prijsklasse 150 tot 250 duizend euro met 8,3%.

Opvallend is verder dat het aanbod sterk daalt en de verkopen blijven toenemen. Het jaarlijkse aantal verkopen is in vier jaar meer dan verdubbeld naar 283 duizend woningen. De marktliquiditeit (verhouding tussen te koop staand en jaarlijks verkocht) heeft een factor van 0,4 in Nederland en een factor 0,3 in de Randstad.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Nederlanders doen kerstinkopen via smartphone

Zeven op de tien Nederlanders gebruiken hun smartphone om kerstcadeau's ... Lees verder ›