IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo maak je betere financiële beslissingen

Het nemen van goede financiële beslissingen is moeilijk. Reclames van snelle hypotheken, makkelijke leningen en ‘snel geld hebben’ komen overal voorbij. In een rapport geeft de AFM enkele tips voor het maken van betere financiële keuzes.

In het rapport Leengedrag onder de loep van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt gedragswetenschappelijk onderzoek gebruikt om concrete verbeteringen te maken voor consumenten.

Hierbij krijgen aanbieders van krediet suggesties voor aanpassingen in de keuzeomgeving, zodat consumenten voor hen beter passende beslissingen kunnen nemen.

Lees ook: Lees deze tips voordat je aangifte inkomstenbelasting doet

Let op! Geld lenen kost geld

Eerder bracht de AFM al het rapport Let op! Geld lenen kost geld uit. De belangrijkste uitkomst hiervan was dat waarschuwingen bij kredieten geen enkel effect hebben op het gedrag van consumenten. Net als bijvoorbeeld waarschuwingen op pakjes sigaretten.

Maar wat werkt dan wel? Dat ligt vooral ook aan de kant van de aanbieders van krediet. Het blijk namelijk dat als ‘afbetaling’ de standaardoptie is bij een telefoonabonnement, dat meer mensen daarvoor kiezen. Wanneer de standaardoptie ‘direct betalen’ is gaan meer consumenten daarvoor.

Uit onderzoek van de AFM blijkt namelijk dat de helft van de mensen met een telefoonkrediet aangaf hiervoor gekozen te hebben, omdat dit de standaardoptie was. Tegelijkertijd gaf 80% van deze mensen aan de telefoon in één keer te kunnen betalen.

Tip: Klik dus niet gewoon de standaardoptie aan, maar weeg alle opties af.

Transparantie

Toch maakt het gebrek aan transparantie bij sommige financiële aanbieders het moeilijk voor consumenten om alle opties af te wegen. Vaak staat het er niet duidelijk en moet je zelf gaan rekenen, iets dat gemakkelijk mis kan gaan.

De AFM maakt zich zorgen over het gemak en de snelheid waarmee consumenten soms online krediet kunnen afsluiten. Nadenken over verantwoord lenen is en blijft belangrijk. Daarbij kunnen marktpartijen zich meer inspannen om ervoor te zorgen dat klanten het juiste soort krediet krijgen.

Lees ook: Vijf geldfouten die de middenklasse maar blijft maken

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

7 tips om je energierekening te verlagen

De energienota gaat omlaag, maar je kunt nog meer doen om kosten te besp... Lees verder ›