IEXGeld

Dossiers

Profiel

Reclame voor snelle hypotheken gevaarlijk

In de huidige marktomstandigheden spelen hypotheekverstrekkers in steeds vaker in op snelheid in hun reclamecampagnes. “Binnen een week een hypotheek geregeld!” Maar het nemen van een hypotheek is geen beslissing die overhaast moet worden genomen.

Dit is gevaarlijk, schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een nieuwsbericht van eerder deze maand. De instantie wijst hypotheekverstrekkers erop dat zij geen reclame mogen maken voor de snelheid waarmee een hypotheek kan worden afgesloten.

“Een huis kopen is een ingrijpend besluit met financiële gevolgen voor de lange termijn. Het is daarom belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd zijn en weloverwogen een besluit kunnen nemen over hun hypotheek”, schrijft de AFM.

Lees meer: De 10 grootste risico’s volgens de AFM

De AFM ziet een trend ontstaan waarin het belangrijkste element van reclamecampagnes bestaat uit de snelheid en het gemak waarmee een hypotheek te krijgen is. Daarom verduidelijkt de AFM aan marktpartijen dat ook hypothecaire kredieten onder de reclame-regels vallen.

Snelle doorlooptijd wel goed, maar...

Dat betekent niet dat het niet goed is dat consumenten snel duidelijkheid hebben over de financiering. Het is juist goed dat de doorlooptijden bij de hypotheekaanvraag redelijk blijven. Daarbij maakt de AFM wel duidelijk dat dit vooral zorgvuldig moet gebeuren, en met het belang van de consument voorop.

Gezien de impact van de aankoop van een woning en het afsluiten van een hypotheek is het van groot belang dat huizenbezitters een weloverwogen beslissing maken. Daarom wijst de AFM hypotheekverstrekkers op de reeds bestaande norm voor reclame-uitingen bij hypothecair krediet.

Dit betekent dat reclames voor hypothecaire kredieten géén verwijzing mogen bevatten naar snelheid en het gemak van het verkrijgen van het krediet. De feitelijke informatie over een product kan ook gaan over de snelheid van het proces. Dat is toegestaan, zolang het niet gaat om een reclame-uiting.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

NHG premie in 2019 verlaagd

De borgtochtprovisie (NHG premie) voor een hypotheek met Nationale Hypot... Lees verder ›