IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het goede moment voor een monument

Met de huidige oververhitte woningmarkt is een huis vinden in de randstad op z’n zachts gezegd een uitdaging. Maar wie echt iets moois wil en vooral de tijd heeft, zou eens kunnen kijken naar een monumentaal pand. Dat schrijven het Restauratiefonds en NVM.

Onlangs maakten zij de cijfers van de monumentenmarkt 2017 bekend. Hoewel een monument gezien de prijsklasse niet direct geschikt is voor starters, zou het voor doorstromers wel een optie kunnen zijn. De markt voor monumenten is een stuk evenwichtiger dan die van reguliere woningen, wat betekent dat er niet meteen een bod boven de vraagprijs hoeft worden uitgebracht.

Rentmeesterschap

Als eigenaar van een monumentaal pand ben je een soort ‘rentmeester’ waarbij je Nederlands erfgoed in stand houdt. Je moet dus ook de tijd en (deels) de kennis hebben om zo’n bijzonder stukje geschiedenis te onderhouden.

Maar er is ook meerwaarde. De gemiddelde vierkante-meterprijs van monumenten (door NVM-makelaars verkocht) is in 2017 9,5% hoger dan in 2016. Voor de totale bestaande koopwoningmarkt was de prijsstijging 7,8%. Voor een monument werd in 2017 gemiddeld een bedrag van 481.000 euro neergeteld. Voor de totale markt gaat het om 260.000 euro.

Hierdoor is er ook minder krapte op de markt. Via funda worden momenteel 2.452 monumentale panden aangeboden. De NVM krapte-indicator, die een benadering aangeeft voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële koper op de woningmarkt heeft komt uit op 6,8 bij monumenten versus 4,3 op de reguliere markt.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Meer ruimte, meer tijd

Een ander voordeel van de monumentenmarkt is dat je meer tijd hebt om te kiezen. Het aanbod van en de keuze uit beschikbare monumenten is groter en kopers hebben daardoor meer tijd om een verantwoorde aankoop te doen. Je kunt er dus even over nadenken en hoeft niet dezelfde dag nog een keuze te maken.

Waar de gemiddelde verkooptijd op de totale koopwoningmarkt in 2017 daalde tot 58 dagen, bleef deze voor monumenten vergelijkbaar met een jaar eerder op 153 dagen. Er is dus ook nog tijd voor keuringen en dergelijke.

Het maken van een weloverwogen keuze is extra belangrijk bij monumenten, omdat er ook extra regelgeving bij komt kijken. Maar ook fiscale aftrek van kosten en subsidie behoren tot de mogelijkheden.

De NVM samen met het Restauratiefonds hebben voor potentiële kopers van een monument een overzicht gemaakt. Hierin komen de belangrijkste onderwerpen aan de orde die kopers verder op weg kunnen helpen. Meer informatie hier. 

Lees meer: Vijf redenen waarom investeren in vastgoed een goed idee is

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›