IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlanders lenen weer

Het aantal leningaanvragen is in 2017 sterk gestegen in vergelijking met 2016. Veel Nederlanders durven weer voor diverse doeleinden leningen aan te vragen. Dat blijkt uit het Nationaal Leenonderzoek van Geldshop.

Of het nu voor een verbouwing was, of het oversluiten van een lening: het aantal aanvragen voor een lening is in 2017 met ruim een kwart gestegen (27,4%). De koploper daarbij was Flevoland, met de meeste leningen én het hoogste leenbedrag.

Daling leenbedrag

Een opvallend resultaat is wel dat het gemiddelde leenbedrag op landelijk niveau sterk is gedaald. Waar men in 2016 gemiddeld 18.337 euro leende, was dit in 2017 14.817 euro. Dat is een daling van 19,2%.

Op provinciaal niveau daalde het gemiddelde leenbedrag het sterkst in Friesland met 39,9%. Groningers leenden weliswaar minder, maar de daling was hier het minst sterk vergeleken met alle andere provincies (-6,5%).

De meeste leningaanvragen werden het afgelopen jaar gedaan door Flevolanders. Ten opzichte van het landelijk gemiddeld aantal aanvragen per inwoner, willen inwoners van Flevoland 126,7% vaker lenen. Ook de hoogste aanvragen werden door Flevolanders gedaan. Zij wensten afgelopen jaar gemiddeld 16.654 euro.

Check ook: 5 fouten om te voorkomen bij het afsluiten van een autolening

Leendoelen ongewijzigd

In vergelijking met 2016 zijn de populairste leendoelen ongewijzigd gebleven. De meeste mensen (33,6%) leenden voor het oversluiten van een of meer bestaande leningen en/ of kredieten, gevolgd door 17,3% dat leende voor een auto. Ook verbouwen was afgelopen jaar een populair leendoel (13,4%).

Afgelopen jaar leenden alleenstaanden het vaakst. Zo’n 48% van alle aanvragen kwam van alleenstaanden. Ook samenwonenden met kinderen leenden vaak in 2017. Het hoogste leenbedrag werd afgelopen jaar aangevraagd door samenwonenden met kinderen (20.541 euro), terwijl het laagste leenbedrag werd aangevraagd door alleenstaanden met kinderen (10.583 euro).

Wat leeftijd betreft vroegen mensen tussen 31 en 40 jaar oud in 2017 het vaakst een lening aan. 24,7% van alle aanvragen kwam van mensen uit deze leeftijdsgroep. Een opvallend gegeven, zeker omdat senioren (tussen 51 en 65 jaar oud) in de voorgaande jaren als grootste groep leners naar voren kwamen.

Nationaal Leenonderzoek

Het Nationaal Leenonderzoek wordt uitgevoerd door Geldshop, de grootste onafhankelijke intermediair in consumptief krediet van Nederland. Het is de derde keer dat Geldshop het jaarlijkse Nationaal Leenonderzoek (ook wel NLO) heeft uitgevoerd. Daarvoor gebruikten ze gegevens van bijna 70.000 aanvragen.

Lees meer: Kun je met geld extra levensgeluk kopen? 

Ook minder betalingsproblemen

En nog meer goed nieuws: Nederland telt het laagste percentage kredietnemers met een betalingsachterstand sinds 2012. Dat blijkt uit de BKR Kredietbarometer. Op 1 januari 2018 had 6,6% van de mensen met een krediet een geregistreerde betalingsachterstand.

Bij de start van de BKR Kredietbarometer in 2012 had nog 7,5% van de kredietnemers een betalingsachterstand. Nu is dat bijna een procent minder. n totaal telt Nederland nu iets meer dan 687.000 kredietnemers met een betalingsachterstand. Een jaar geleden waren dat er nog bijna 730.000.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›