IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie bankaandelen om te kopen in januari

De banksector was een van de sterkste onderdelen van de aandelenmarkt in 2017 en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De stijgende rente verhoogt de marges, vermogens groeien en veel banken worden efficiënter. De bankwinst is bijna over de hele linie gestegen. 

2018 zou echter nog een goed jaar voor de sector kunnen zijn. Experts van The Motley Fool denken dat met name Goldman Sachs, Zions Bancorp en JPMorgan Chase veel ruimte kunnen hebben om verder te groeien.

Beginnen met beleggen? Hier ga je van start!

Goldman Sachs

Investeringsbank Goldman Sachs, die in 2017 sterk achterbleef bij de financiële sector, is er een om in de gaten te houden. Terwijl het afgelopen jaar de sector met meer dan 19% steeg, klom Goldman minder dan 5%.

Terwijl een groot deel van Goldman's activiteiten sterk presteerde, was de omzet van de handelsactiviteiten een zwakke plek. In het afgelopen jaar daalden de inkomsten uit de obligatiehandel met 26%. Daarmee deed de bank het ook slechter dan vele concurrenten. 

Ondanks de slechte handelsopbrengsten is de investment banking-omzet van Goldman enorm gegroeid, en heeft de bank een leidende marktaandeel in de begeleiding van aandelenemissies en fusie- en overnames. Daarnaast bloeit de vermogensbeheertak van de bank. Ook andere divisies lieten indrukwekkende groei zien. 

Goldman Sachs is een van de minst dure aandelen van de grote banken en het management maakt daarvan gebruik door veel aandelen terug te kopen. Alleen al in het derde kwartaal besteedde de bank meer dan 2 miljard aan de inkoop van eigen aandelen, wat positief is voor langetermijnbeleggers.

"Waar het op neer komt is dat, als de handelsinkomsten zouden omslaan, Goldman Sachs zijn winst zou zien stijgen, en het zou een slimme zet kunnen zijn om nu in te stappen omdat de aandelen nog steeds goedkoop zijn", aldus The Motley Fool.

Lees ook: Tien tips voor beginnende beleggers

Zions Bancorp

Zions Bancorp profiteert van de stijgende rente en ook op andere vlakken ziet het er goed uit. Stijgende rentes zijn positief voor de bank. Naast rentestijgingen, zou Zions zijn inkomsten ook moeten zien oplopen, omdat het contanten en obligaties in zijn portefeuille herleidt naar hoger renderende leningen. 

Het beste van alles is dat het aandeel Zions wordt verhandeld tegen een relatief goedkope prijs, terwijl concurrenten handelen tegen 2 keer meer. "Ik ben van mening dat het waarderingsverschil moet worden gecomprimeerd, omdat de stijgende nettorentemarge het mogelijk maakt dat de werkelijke winstmarge in de bottom line verschijnt, waardoor het aandeel van Zions in 2018 zal stijgen", aldus The Motley Fool.

Lees ook: Succesvol beleggen begint met een plan

JP Morgan Chase

JP Morgan Chase heeft een indrukwekkend jaar achter de rug met een totaal rendement van 27% in 2017, en de bankgigant lijkt in evenwicht te blijven om te profiteren van de gunstige trends in de sector. Dankzij de soepelere regelgeving van de Trump-regering zullen de kosten van de bank dalen. Ook de belastinghervorming heeft het potentieel om JPMorgan in nog grotere mate te helpen dan sommige van zijn concurrenten.

Momenteel staat JP Morgan op nummer twee op de lijst van tien meest winstgevende bedrijven in de S&P 500, en hoewel de bank vanwege zijn internationale aanwezigheid blootstaat aan diverse belastingstelsels over de hele wereld, menen velen dat de bank stevig zal profiteren van de verlaging van de vennootschapsbelasting in de VS. 

Met grote zakelijke klanten die waarschijnlijk ook profiteren van de belastinghervorming, is JP Morgan goed gepositioneerd om te profiteren van wat mogelijk een nieuwe periode van bloei zou kunnen zijn voor de financiële sector. "Dat heeft de aandelen al naar nieuwe recordhoogten gestuurd, maar het lijkt erop dat er meer ruimte is voor een verdere koerswinst als de omstandigheden zo goed blijven als ze nu zijn", aldus The Motley Fool.

Check: Drie belangrijke beleggingslessen van 2017

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

5 beleggingstips voor een succesvol 2019

Beleggers die van 2019 een succesvol jaar willen maken, doen er goed aan... Lees verder ›