IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo werkt een vijandige overname

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: vijandige overname.


2017 was het jaar van de vijandige overnames. Zo bood het Amerikaanse Kraft Heinz op Unilever en ontving AkzoNobel een bod van het eveneens Amerikaanse PPG. Hoe werkt een vijandige overname eigenlijk? 

Als we De Financiële Begrippenlijst erbij pakken dan wordt een vijandige overname als volgt omschreven: "Een poging tot een overname van een onderneming die niet de steun heeft van de directie en commissarissen. Er wordt dan ongevraagd een bod uitgebracht."  

Lees meer: "Investeer in de grootste asset die je hebt: jezelf"

De overnemende partij heeft dit eigenlijk liever niet en hoopt eerst dat hij met een overnameprooi tot een overeenkomst kan komen. Zo'n aanpak heeft doorgaans de grootste slagingskans. 

Toch kan een koopjesjager ertoe besluiten om het anders aan te pakken door een vijandig overnamebod uit te brengen, bijvoorbeeld als gesprekken met het bestuur van de overnamekandidaat op niets uitliepen. Een bedrijf staat namelijk niet altijd te springen om overgenomen te worden. Het bestuur is bijvoorbeeld van mening dat het bedrijf op eigen kracht veel meer kan groeien dan het overnamebod reflecteert.

Via aandeelhouders druk zetten

Door een vijandig overnamebod te lanceren en het bod publiekelijk naar buiten te brengen kan de koper de overnameprooi via aandeelhouders onder druk zetten. De aandeelhouders zien vaak graag dat een bedrijf wordt overgenomen, omdat zij dan ineens hun belegging veel meer waard zien worden.

Het overnamebod van Kraft Heinz op Unilever bood een premie van 18% op de aandelenkoers, terwijl PPG met zijn bod op AkzoNobel zelfs een premie bood van 50%. Een leuk idee dat je aandelen dan ineens met 50% stijgen. 

Het hoeft overigens niet altijd zo te werken: Novo Nordisk deed recent een bod op het Belgische biotechbedrijf Ablynx van 30,50 euro per aandeel, maar op het moment van schrijven koerst het aandeel op een niveau van 35,60 euro. Daarmee lijken aandeelhouders van mening dat het bedrijf meer waard is dan het bod en dus moet Novo er nog een schepje bovenop doen.  

Check: Beleggen voor je pensioen? Zo ga je met risico om

Terugtrekken of niet?

Je kunt een bedrijf lang onder druk zetten, maar als het zich niet 'overgeeft' dan kun je als koper niet veel meer doen dan terugtrekken of het bod onvoorwaardelijk maken. In dat laatste geval doet de overnemende partij een overnamevoorstel bij de betrokken toezichthouder. 

Aandeelhouders van het bedrijf kunnen dan, als zij dat willen, hun aandelen aanmelden. Als meer dan 95% van het uitstaande kapitaal aan aandelen is aangemeld (en dus 95% van het kapitaal in handen is van de bieder) dan kan de overnemende partij een uitkoopprocedure starten om de resterende aandelen in handen te krijgen en kan de beursnotering beëindigd worden.  

Wordt er minder dan 95% van het kapitaal aangemeld, dan kan de biedende partijen besluiten om het bod (nog) niet gestand te doen of de biedingstermijn te verlengen. De koper kan ook besluiten om het bod wel door te zetten, waarna een tweede aanmeldingstermijn wordt aangekondigd, ook wel een na-aanmeldingstermijn genoemd. Blijft na de na-aanmeldingstermijn het percentage onder de 95% dan zal de beursnotering vaak in stand blijven.  

Lees meer: Dit verandert er voor jou als belegger door MiFID II

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›