IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bespaar je op energie en zit je er toch warmpjes bij

Het is koud, maar dat betekent niet dat je energierekening overdreven hoog moet zijn. Als je niet oppast kun je wel eens onnodig veel aan je energieleverancier moeten betalen. Het is ook nog eens slecht voor het milieu. Daarom heeft de Amerikaanse website CNBC.com een aantal tips om dat te voorkomen. 

1. Pas op voor gaatjes

Maak gaten bij je ramen of deuren dicht met een tochtstrip en verlaag zo je energierekening met zo'n 20%. Isoleer daarnaast de vloer van je zolder. Daarmee verlaag je je energierekening nog eens met zo'n 30%. Want zo blijft het warmer in de winter, maar ook koeler in de zomer. 

Lees ook: Koop een nieuwe televisie en bespaar op je energierekening

2. Koop slim

Vervang oude apparaten, zoals koelkasten en tv's, in je huis voor nieuwe modellen en bespaar daarmee zo'n 70 euro per jaar op je rekening. Hetzelfde geldt voor je cv-ketel. 

Heb je nog ramen met enkel glas? Dan wordt het ook wel eens tijd om die te vervangen voor dubbel glas. Daarmee kun je je energiekosten terugbrengen met 25%. 

Je lampen vernieuwen in je huis kost je een paar euro per lamp, maar als je energiezuinige lampen koopt, bespaar je 75% op de energie die deze lampen verbruiken. Het kost je daarom maar zeventien dagen om deze investering terug te verdienen.

3. Houd je temperatuur onder controle

Met slimme thermostaten, zoals die van Nest, kun je tijden instellen zodat je geen geld verspilt als je huis leeg is. Zo'n gadget verdient zichzelf terug in een jaar. Daarnaast heb je goed inzicht in je energieverbruik met zo'n gadget.

4. Doe deze makkelijke dingen

Als je bijvoorbeeld je Playstation aan een slimme energieschakel hebt dan zet de schakel de Playstation automatisch uit als de tv ook uit is. Door je gadgets en opladers in het stopcontact te laten verbruik je zo'n 10% van je energierekening.

Wassen in koud water levert ook een aardige besparing op. De wasmachine hoeft namelijk niet meer water op te warmen. Je kleding wordt nog steeds mooi schoon, maar je bespaart op je energierekening.

Check ook: Met deze tips bespaar je 5.000 euro per jaar

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoe voorkom ik dat mijn kind bezwijkt onder een studieschuld?

Studeren is een stuk duurder geworden, sinds de studiefinanciering is af... Lees verder ›