IEXGeld

Dossiers

Profiel

Collectieve zorgverzekering vaak duurder dan individuele polis

Veel Nederlanders denken dat ze het beste af zijn met een collectieve zorgverzekering via hun werkgever. Maar uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise blijkt dat zij per jaar zo'n 150 euro te veel aan premie betalen.

Ongeveer de helft van de verzekerden in Nederland is aangesloten bij een collectief: zo'n 6,2 miljoen. Pricewise meldt dat zij in ruim de helft van de gevallen geen polis op maat krijgen en dat ze daarmee onnodig duur uit zijn. Vooral overbodige vergoedingen maken de collectieve polis duur. Zaken als kraamzorg, anticonceptie en reisvaccinaties worden in het pakket gestopt, ook als ze niet relevant zijn voor de verzekerde.

Lees ook: Besparen op je zortverzekering? Stap over

Individiduele zorgpolis goedkoper

Vooral voor mensen die genoeg hebben aan een basisverzekering is de collectieve verzekering vaak onvoordelig. Het loont daarom om goed te vergelijken met individuele polissen.

Wel is dat lastig, meldt Pricewise. "Doordat de informatie over werkgeverscollectieven moeilijk te vinden is voor het grote publiek, zijn ze lastig te vergelijken met de individuele polissen," zegt directeur Hans de Kok.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft op het onderzoek gereageerd en wil dat er verandering komt in de situatie rondom werkgeverscollectieven. Ze moeten volgens haar meer toegevoegde waarde krijgen. "Het moet inhoud krijgen, of we moeten ermee stoppen."

Lees ook: Waarom millennials niet sparen voor hun pensioen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›