IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze geldgewoontes moet je lezen en naleven

Kleine gewoontes kunnen je ver brengen. De rijkste, meest succesvolle mensen hebben vaak een aantal van dit soort gewoontes en hebben de discipline om die aan te houden. 

Een belangrijke gewoonte die veel mensen tot rijkdom heeft gebracht, is het aanhouden van een budget. Maar dat is niet de enige geldgewoonte die je nodig hebt. Een budget betekent slechts dat je oplet wat je met je geld doet.

Dat is het allerbelangrijkst; dat je ongeveer weet wat er in komt en er uit gaat per maand. Wat zijn een aantal geldgewoontes van mensen die goed in de gaten hebben wat ze uitgeven en binnen krijgen? Thebalance.com zet een aantal op een rij:

1. Spaar je salarisverhoging

Veel mensen geven die 500 euro aan netto salarisverhoging ook gelijk weer uit aan consumptiedingen waar ze eigenlijk niks aan hebben. Als je dat geld nou spaart en dan lekker op oude voet doorleeft heb je een veel betere kans om een mooi vermogen op te bouwen.

2. Leef een leven dat je kunt betalen

Als je constant gierig leeft dan komen er momenten dat je veel te veel geld uit geeft. Het is gezonder om een leven te leven dat je kan betalen en waarbij je af en toe geld uitgeeft aan dingen die je echt waardeert. Denk aan mooie reizen of uit eten gaan.

Check: Zeven dingen die je vast niet weet over je creditcard

3. Betaal niet zomaar alles met je creditcard

Het is handig om een creditcard te hebben, want dan schiet het creditcardbedrijf de kosten voor en hoef je pas aan het einde van de maand met hun af te rekenen. Maar als je dat vervolgens niet kan betalen, heb je een probleem.

Zet daarom alleen dingen op je creditcard waarvan je weet dat je het kan betalen. Als je het niet zeker weet, houd het dan bij geld dat je al hebt.

4. Heb geduld

Als je iets graag wilt dan is het slim om daar voor te sparen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je na een tijdje sparen erachter komt dat je die jas of schoenen helemaal niet zo graag wil hebben. Daardoor bespaar je aardig wat geld door geen impulsaankopen te doen.

Check ook: Waarom millenials niet sparen voor hun pensioen

5. Plezier maken hoeft niet per se met geld

Er zijn ook heel veel dingen te verzinnen die geen geld kosten. Daarom is het belangrijk om in je hoofd het uitgeven van geld los te koppelen van het hebben van plezier. 

6. Vraag drie prijzen op

Wil je een nieuwe vloer, heb je een loodgieter nodig, moet er elektra aangelegd worden of zoek je een schoonmaker? Vraag altijd prijzen op van drie verschillende bedrijven. 

Zo krijg je een veel beter beeld van wat dingen kosten en kan je dus veel geld besparen.

7. Houd het bij goedkope passieve beleggingsfondsen

Vertrouw geen dure adviseur die zegt dat hij goede beleggingsbeslissingen voor jou kunt maken. Hij weet niet hoe jij ervoor staat en waar je over dertig jaar wilt staan. Daarom kun je het beste beleggen in goedkope passieve beleggingsfondsen.

Hier staat meer over het beleggen in zo'n goedkoop fonds en waar je op moet letten.

Lees ook: Tien tips voor beginnende beleggers

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Succesvol beleggen? Kijk naar Kanye West

Kanye West, zo blijkt, is een zeer succesvolle belegger. Lees verder ›