IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit verandert er in 2018 voor je portemonnee

Het nieuwe kabinet heeft tal van nieuwe plannen waarvan de meesten pas na 2018 ingaan. Toch is er nog een aantal dingen dat in het nieuwe jaar verandert voor je portemonnee. Hier een opsomming:

Wonen 

  • De maximale hypotheek die je kunt afsluiten gaat omlaag naar 100% van de waarde van het huis dat je koopt (dat was in 2017 101%). Dat betekent dat je kosten als overdrachtsbelasting en makelaarskosten uit eigen zak moet betalen. Dit schrijft Eigen Huis

  • De NHG-grens houdt rekening met stijgende huizenprijzen. De gemiddelde koopsom is vanaf januari 2018 265.000 euro. In 2017 was dat 245.000 euro. De maximale NHG-grens voor een woning zonder energiebesparende voorzieningen is 265.000 euro. Die voor woningen met energiebesparende voorzieningen is 280.900 euro.

  • De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 1 januari 2018 verder beperkt. In 2017 mocht je nog tegen een maximum tarief van 50% je rente aftrekken. In het nieuwe jaar wordt dat 49,5%. 

  • De fiscale restschuldregeling vervalt ook vanaf 1 januari. Daardoor wordt het financieren van een restschuld duurder. Rente en kosten van na die datum zijn niet meer aftrekbaar. De regeling blijft gelden voor restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

  • De WOZ-waarde van huizen stijgt in 2018 met 5 tot 7%. Dat schrijft de Waarderingskamer, dat is de toezichthouder op de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). 

  • Vereniging van Eigenaren (VvE's) moeten vanaf 1 januari verplicht gaan sparen. De verenigingen moeten een minimumbedrag opzij leggen in een reservefonds voor onderhoud aan bijvoorbeeld het dak of de lift.

Lees ook: Problemen aanvragen hypotheek met NHG voor 2018

Werk en inkomen

  • Het minimumloon gaat omhoog vanaf 1 januari. Op de website van de Rijksoverheid staat hoeveel je minimaal per uur, per week en per maand gaat verdienen. 

  • Vanaf 1 januari gaat de AOW-leeftijd ook omhoog en wel met drie maanden naar 66 jaar. In 2017 was het nog 65 jaar en negen maanden. Op deze website kun je jouw AOW-leeftijd berekenen. 

Zorg

  • De basispremie wordt 72 euro duurder per jaar, oftewel 6 euro per maand. Deze schatting is een richtlijn voor de zorgverzekeraars, schrijft de website van verzekeraar Hoyhoy.nl

  • De inhoud van het basispakket voor 2018 wordt aangevuld met een aantal zaken. Zoals de eerste twaalf behandelingen tegen artrose, zittend ziekenvervoer van en naar zorgaanbieders voor oncologiepatienten, de verzorging van minderjarigen die geneeskundige zorg nodig hebben en medicijnen, zoals onder andere nieuwe medicijnen tegen hepatitis C.

Check ook: Eerste hulp bij het uitkiezen van een zorgverzekering

Belastingen

  • Het deel van je vermogen waarover je vermogensbelasting moet betalen, gaat omhoog. Je betaalt geen belasting over een vermogen tot 30.000 euro (of gezamenlijk 60.000 euro). Nu is dit nog 25.000 euro.

  • Het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%. Etenswaren en drinken waar geen alcohol in zit, worden duurder, maar ook bijvoorbeeld je maandelijkse bezoek aan de kapper. 

Werk en inkomen  

  • De periode waarna werkgevers je een vast contract moeten geven gaat van twee naar drie jaar. Ook de maximale proeftijd wordt langer. Bij een contract voor onbepaalde tijd gaat de proeftijd van twee naar vijf maanden en bij een meerjarencontract gaat de proeftijd van twee naar drie maanden.

  • Het nieuwe kabinet wil schijnzelfstandigheid tegen gaan en komt daarom met een minimum uurloon voor ZZP'ers. Werkgevers die minder betalen moeten ook vakantiegeld en premie voor de werknemersverzekering van de ZZP'er betalen.

Lees ook: Voor deze aftrekposten kom je als ZZP'er in aanmerking

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Extra aflossen op je hypotheek?

Vijf voordelen op een rijtje. Lees verder ›