IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dividendaandelen: 3 selectietips

Dividenden zijn uitstekende hulpmiddelen om in het arsenaal van je beleggingsportefeuille te hebben. Het bezit van een indexfonds dat bijvoorbeeld de S&P 500-index volgt, levert vandaag de dag zo'n 2% op, terwijl de meeste spaarrekeningen minder dan 0,4% opleveren.

En er zijn zelfs hogere opbrengsten te bereiken voor beleggers die verder willen gaan. Bijvoorbeeld die individuele aandelen die dividend uitkeren willen selecteren, meldt Demitrios Kalogeropoulos van The Motley Fool. Verschillende bedrijven uit de S&P 500 betalen meer dan 4% aan dividend en een paar betalen zelfs 6% of meer.

Die strategie stelt beleggers echter wel bloot aan grotere risico's, dus het is het beste om enkele algemene tips in gedachten te houden voor het samenstellen van een inkomstengerichte portefeuille.

Lees ook: Kijk eens goed naar dividend

1. Begin met een uitstekend bedrijf

Het dividend is net zo goed als het bedrijf dat het dividend elk kwartaal – of elke maand – uitkeert. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar het kan verleidelijk zijn voor beleggers om eerst te screenen op een hoge dividendopbrengst en vervolgens de sterkte van het bedrijf en zijn vermogen om zijn dividend te laten groeien te evalueren.

De omgekeerde strategie brengt volgens Kalogeropoulos waarschijnlijk betere resultaten op op de lange termijn. "Begin met het selecteren van sterke bedrijven die beschikken over goede marktposities, stevige kasstromen en uitstekende managementteams. Op die manier koop je eerst een bedrijf en ten tweede pas het dividend, en zijn je prioriteiten precies in lijn met wat het investeringsrendement werkelijk drijft."

2. Let op consistentie

Elke belegger kent de waarschuwing: "Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst". Met andere woorden: alleen omdat een aandeel het vorig jaar heel goed heeft gedaan, betekent niet dat het dit jaar ook weer zal stijgen.

Het verleden van een dividend vertelt je echter veel nuttige informatie, zegt Kalogeropoulos. Een lange, ononderbroken reeks van jaarlijkse dividendverhogingen toont beleggers dat het bedrijf bereid en in staat is om zijn inkomsten te laten stijgen onder een breed scala van verkoopcondities. Daarom zijn de zogenoemde Dividend Aristocraten, bedrijven die hun dividend gedurende minstens 25 opeenvolgende jaren hebben verhoogd, zo populair bij inkomstenbeleggers. 

Lees ook: Let hier op als je passief gaat beleggen in dividendfondsen

"Als een bedrijf nog maar recentelijk dividend uitkeert, of het dividend al jarenlang ongewijzigd heeft gehouden, dan kan je niet zo zeker zijn van het voorspellen van de toekomstige inkomstenniveaus", aldus Kalogeropoulos.

3. Wees sceptisch over hoge dividendrendementen

Over het algemeen vereisen dividendrendementen die ver boven het marktgemiddelde liggen, ook dat een belegger meer risico loopt. "En als je deze hoogrenderende aandelen goed bestudeert, dan zul je waarschijnlijk goede redenen vinden om deze aandelen over te slaan, of op zijn minst een paar redenen om meer onderzoek te doen voordat je de trekker overhaalt voor een aankoop."

Procter & Gamble is volgens Kalogeropoulos een goed voorbeeld van een dergelijk bedrijf. De producent van consumentenproducten heeft zijn dividend gedurende 61 opeenvolgende jaren verhoogd. Het verhoogde rendement is voornamelijk een gevolg van de achterblijvende prestatie van het aandeel ten opzichte van de markt, terwijl de omzetgroei rond de nul blijft hangen.

Snelgroeiend in plaats van hoog

In plaats van op zoek te gaan naar een dividendrendement dat momenteel een aantal procentpunten boven het marktgemiddelde ligt, kunnen beleggers beter een bescheiden dividend kiezen dat snel groeit – en wachten tot de uitbetaling in de loop van de tijd verbetert, zegt Kalogeropoulos. Home Depot bijvoorbeeld, heeft op geen enkel moment in de afgelopen vijf jaar meer dan 3% opgeleverd, maar dankzij een sterke winstgroei kon het management het dividend sinds 2012 met meer dan 130% verhogen.

Tot slot merkt Kalogeropoulos op dat het "net als in het bredere veld van beleggen op de aandelenmarkten, eenvoudiger wordt om bovengemiddelde dividendinkomsten te realiseren naarmate de tijdshorizon van de belegger meerdere jaren of zelfs enkele decennia omvat."

Lees ook: Afschaffing dividendbelasting: dit ga je ervan merken

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dividendbeleggen? Let op deze ratio’s

Behalve de payout-ratio zijn er nog meer cijfers die een indicatie geven... Lees verder ›