IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zoveel cash moet je aanhouden in je beleggingsportfolio

Er wordt door financieel experts altijd hevig gediscussieerd over hoeveel cash je moet aanhouden in je beleggingsportfolio. Hoeveel is nou genoeg en wanneer heb je teveel?

Cash aanhouden is altijd handig voor kansen op de beurs. Dan kan je gelijk toehappen als je er een ziet. Cash biedt daarnaast een stukje bescherming tegen een daling van je beleggingen, maar daarentegen geeft het geen rendement.

Om te bepalen hoeveel cash je moet aanhouden in je portfolio, geeft Dan Kemp, hoofd beleggingen bij Morningstar Investment Management Europa, een aantal overwegingen

Beginnen met beleggen? Dat doe je hier

1. Zorg voor genoeg cash om kansen te kunnen benutten

Zoals gezegd maak je geen rendement op cash. Dat moet elke belegger zich goed beseffen, zegt Kemp. Geld moet je alleen gebruiken om kansen in aandelen, obligaties of vastgoed te benutten als die zich voordoen.

De hoeveelheid cash die je opneemt in je portfolio moet in overeenstemming staan met de doelen die je wilt bereiken. Teveel aanhouden om op kansen te duiken, is onnodig.

2. Cash aanhouden kost geld

Vroeger kreeg je nog rente op je spaargeld, maar tegenwoordig krijg je bij de meeste rekeningen amper rente. En zeker geen hogere rente dan de inflatie. Dat betekent dat je geld minder waard wordt en het dus geld kost om cash aan te houden.

Als je wacht op die mooie kans waarmee je 10% of 20% rendement hoopt te maken dan is het 1% minder waard worden van je geld niet heel erg, maar hou wel in je achterhoofd dat cash minder waard wordt. 

Lees ook: Tien tips voor beginnende beleggers

3. Ben je bewust van je beleggingsgedrag

Veel psychologen hebben onderzoek gedaan naar het gedrag van beleggers en één belangrijk feit dat daaruit naar voren komt is dat beleggers bang zijn om hun verlies te nemen en blijven hopen dat de belegging weer stijgt. In het Engels noemen ze dat loss aversion.

Ook blijkt uit die onderzoeken dat mensen liever nu 100 dollar hebben dan het vooruitzicht om over een maand 120 dollar te krijgen. Veel beleggers houden vast aan zaken uit het recente verleden in plaats van vooruit te denken. Dat heet ook wel present bias.

Om het effect van gedrag op je beleggingen uit te schakelen, is het raadzaam om regels toe te passen bij je beleggingsbeslissingen, betoogt Kemp. Dat doe je door puur naar de waarde van beleggingen te kijken en alle ruis eromheen weg te denken.

Daardoor kan je op de korte termijn wat minder rendement maken omdat een aandeel dat een bepaalde waarde heeft in de hoek zit waar de klappen vallen. Maar daar moet je niet van schrikken want dan val je alsnog ten prooi aan je gedragsinvloeden.

Check ook: De 3 grootste ETF-trends van dit moment

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Succesvol beleggen? Kijk naar Kanye West

Kanye West, zo blijkt, is een zeer succesvolle belegger. Lees verder ›