IEXGeld

Dossiers

Profiel

Crowdfunding via Facebook – zo werkt dat

Sinds kort kun je op Facebook via donaties geld ophalen voor goede doelen of voor jezelf bij contacten in je netwerk. Hoe crowdfunding via Facebook werkt, leggen wij je hieronder uit. 

Waar je eerder als Facebook-gebruiker enkel geld kon doneren aan geverifieerde goede doelen, is het nu mogelijk om zelf geld op te halen voor bijvoorbeeld de uitbouw van je huis of de bekostiging van je studie. 

Meer: Dit kun je doen als het misgaat met crowdfunding

Crowdfunding via Facebook

Dat werkt als volgt: op deze pagina vind je de sectie Inzamelingsacties. Klik daar op Geld inzamelen, selecteer jezelf, een vriend of iemand buiten Facebook en selecteer een categorie. Je kunt uit een reeks categorieën kiezen, waaronder Dieren, Kunst en cultuur en Onderwijs.

Voeg vervolgens een omslagfoto toe, vul de gegevens over je inzamelingsactie in en klik op Maken. Vervolgens moet je een bankrekening opgeven om betalingen te ontvangen. Klik op de inzamelingsactie waarvoor je betalingen wilt instellen en klik onder de titel van je inzamelingsactie op Meer en daarna op Betalingen instellen

Je aangemaakte crowdfundingcampagne is voor iedereen zichtbaar, al kunnen alleen Facebook-gebruikers een donatie doen. Ook moet je inzamelingsactie eerst nog worden goedgekeurd door de sociale netwerksite. 

Je moet minimaal achttien jaar zijn om een persoonlijke inzamelingsactie op te zetten. Facebook merkt wel op dat sommige functies nog niet in elke regio beschikbaar zijn, maar dat de sociale netwerksite er hard aan werkt om in de komende weken meer functies van crowdfunding mondiaal uit te rollen. 

Lees ook: Zo werkt crowdfunding (en hier moet je opletten om niet de mist in te gaan)

Kosten en belastingen

Momenteel zijn er geen kosten aan verbonden om in Nederland via Facebook geld op te halen voor je persoonlijke doel, maar dit kan mogelijk snel veranderen. In de Verenigde Staten wordt door de sociale netwerksite nu al 6,9% en 0,30 dollar van de donatie afgetrokken voor verwerkingskosten van de betaling, controle van de inzamelingsactie en het voorkomen van fraude. In Canada is dit zelfs 8,8% en 0,30 dollar. 

Ter vergelijking: een van de grootste op donaties gebaseerde crowdfundingplatformen ter wereld, Kickstarter, hanteert in Nederland een vergoeding van 5% over het gehele opgehaalde bedrag en een vergoeding voor de verwerking van betalingen van tussen de 3% en 5%. 

Crowdfundingdonaties zijn over het algemeen niet fiscaal aftrekbaar en dit is niet anders bij de persoonlijke inzamelingsacties via Facebook. Doneer je aan een geverifieerde goede doel, dan kan je soms wel in aanmerking komen voor fiscale voordelen, maar alleen als er achter het project een zogenoemde Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zit. Via het zoekprogramma van de Belastingdienst kun je controleren of bepaalde instellingen onder het ANBI-regime vallen.

Als je doneert, kun je ook te maken krijgen met schenkbelasting, als je donatie hoger is dan 2.129 euro (cijfer 2017). Houd daar dus rekening mee.

Meer: Vijf misverstanden over crowdfunding

Ook investeringen

Volgens crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan zet Facebook met de introductie van de persoonlijke inzamelingsactie een "interessante stap" richting de financiële markten. "Een volgende stap zou kunnen zijn om later niet alleen donaties, maar ook investeringen op te halen", aldus Kleverlaan. "Facebook heeft al bankvergunningen in veel landen."

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›