IEXGeld

Dossiers

Profiel

Huizenprijzen blijven komende jaren stijgen

Volgens een analyse van het ING Economisch Bureau blijven de huizenprijzen de komende jaren stijgen. Dat komt doordat het regeerakkoord een opwaarts effect heeft op de Nederlandse huizenprijzen.

De plannen van het nieuwe kabinet zorgen gedurende de kabinetsperiode voor hogere bruto lonen en meer koopkracht voor huishoudens. Hierdoor kunnen huishoudens een hogere hypotheeklening krijgen. Ook bevordert het de betaalbaarheid van koopwoningen. Beide effecten werken in principe prijsopdrijvend, schrijft het ING.

4-6%

Huizenprijzen zullen in 2018 naar verwachting met gemiddeld 6% stijgen. In 2019 zal de prijsstijging zo’n 4% bedragen volgens de huizenprijsramingen van het ING Economisch Bureau.

De plannen in het regeerakkoord stimuleren de woningmarkt. Dat komt ten eerste doordat huishoudens vanaf 2019 meer mogen lenen en dus meer kunnen bieden.

Vooral huizenkopers met een bruto-inkomen boven de 60.000 euro mogen straks waarschijnlijk meer lenen. Zij kunnen in 2019 waarschijnlijk een hypotheek krijgen die zo’n 5.000 euro hoger ligt dan zonder het regeerakkoord het geval zou zijn.

Betaalbaarheid koopwoningen verbetert door regeerakkoord

Terwijl de leencapaciteit stijgt, verbetert ook de betaalbaarheid van woningen als gevolg van het regeerakkoord. Dit komt omdat de netto inkomens van huishoudens sterker stijgen. De betaalbaarheid van een koopwoning wordt namelijk gedefinieerd als de verhouding tussen netto woonlasten en netto inkomen.

Bij gelijkblijvende netto lasten zorgt een stijgend inkomen zo voor een betere betaalbaarheid. Die verbeterende betaalbaarheid leidt er vervolgens toe dat huizenkopers meer willen bieden en heeft zo een opwaarts effect op huizenprijzen.

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. 8baan 20 november 2017 13:52 0
    Laten we deze zeepbel nog maar wat verder opblazen. Schijnbaar niets geleerd van de vorige vastgoedcrisis. Vele partijen varen er wel bij en de woningbezitter betaald de rekening uiteindelijk. Eigenlijk te gek voor woorden dat een eerste levensbehoefte voor vele onbetaalbaar gemaakt word.
  2. [verwijderd] 20 november 2017 22:17 0
    [Modbreak IEX: Gelieve hier geen reclame te maken, bericht is bij dezen verwijderd.]

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Coronacrisis: Dit betekent het tot nu toe voor de huizenmarkt

De hypotheekrente zit bij sommige partijen in de lift en veel huiseigena... Lees verder ›