IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 fouten om te voorkomen bij het afsluiten van een autolening

Een auto kopen is vaak een grote uitgave en je kunt besluiten hier een lening voor af te sluiten. Zorg er alleen wel voor dat je bepaalde fouten niet maakt. 

Het kopen van een nieuwe of tweedehands auto door middel van een lening draait niet alleen om het krijgen van de beste prijs. Je moet ook rekening houden met de voorwaarden van de lening, die onderling flink kunnen verschillen.

Een persoonlijke lening is bijvoorbeeld meer geschikt voor het kopen van een auto dan een doorlopend krediet, die vooral geschikt is als je voor een langere periode meer bestedingsruimte nodig hebt. Bij een persoonlijke lening blijft de rente namelijk vaak gelijk en de looptijd staat vooraf vast, waardoor je weet waar je aan toe bent. 

Lees ook: Veertien simpele tips om slimmer met je geld om te gaan

Op afbetaling of niet?

Autodealers bieden soms koop op afbetaling aan, waarbij de auto pas echt van jou is als de laatste termijn van de lening is betaald. Als je de lening niet kunt terugbetalen wordt de auto in beslag genomen en ben je de termijnen die je al betaald hebt kwijt. 

Er zijn volgens Independer wel situaties waarin je kunt besluiten tot een koop op afbetaling, bijvoorbeeld als de rente over de gehele periode van de lening laag is of als je geen korting op de auto kunt krijgen.

Krijg je wel een korting dan moet je even gaan rekenen wat slimmer is: op afbetaling of gelijk alles betalen, aldus Independer. "Zorg er verder voor dat je geen verzekering hoeft af te sluiten. Is een verzekering niet verplicht, dan is kopen op afbetaling een goede keuze."

Ook bieden autodealers in de showroom nog wel eens de mogelijkheid om een lening af te sluiten. Maar let op deze veelgemaakte fouten: 

Lees ook: Kopen? Nee lenen!

1. Teveel delen

Wanneer je in gesprek bent met de dealer, vertel dan niet te veel. Praat over een lagere prijs voor je voertuig, maar noem niet hoeveel je per maand te besteden hebt. De dealer hoeft dit helemaal niet te weten.

2. Niet goed kijken naar je kredietwaardigheid

Neem voordat je een auto koopt eerst eens je financiële positie goed onder de loep. Autokopers die niet weten welke financiële draagkracht zij hebben, zijn overgeleverd aan degenen die hen een autolening proberen aan te smeren. En daardoor zijn de voorwaarden van een lening of het rentetarief vaak niet zo gunstig als had gekund. 

3. Geen alternatief hebben

Laat je niet verleiden door het aanbod van een autoverkoper, maar stap ook naar een bank of een andere instelling die leningen aanbiedt. Dit maakt je onderhandelingspositie beter. 

4. Boetes bij extra aflossen

Als je geld over hebt, is het verstandig om je lening versneld af te lossen, omdat je dan immers geld bespaart op de rente. Sommige mensen komen er pas na het afsluiten van hun lening achter dat zij niet boetevrij kunnen aflossen. Let daar dus goed op.  

5. Langetermijnlening

Het kan verleidelijk zijn om voor een langetermijnlening gaan, omdat je dan maandelijks minder hoeft te betalen. Het verschil tussen een lening van drie jaar en een van vijf jaar op dezelfde auto met hetzelfde rentetarief kan je echter duizenden euro’s aan rentebetalingen kosten. Blijf bij de kortetermijnlening als je het kunt betalen. 

Lees ook: Let op! Geld lenen kost hypotheek

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

7 tips om je energierekening te verlagen

De energienota gaat omlaag, maar je kunt nog meer doen om kosten te besp... Lees verder ›