IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vooral innovatieve bedrijven duurzaam

Innovatieve bedrijven zijn binnen het mkb (midden- en kleinbedrijf) voorlopers op het gebied van duurzaamheid. Naast kostenbesparing zien deze bedrijven ook de strategische mogelijkheden van duurzaam ondernemen, zo blijkt uit onderzoek van ING.

Het gaat hier om Mkb-bedrijven die zichzelf als innovatief omschrijven, die significant meer doen aan duurzaamheid dan niet-innovatieve bedrijven. Het onderzoek van ING Economisch Bureau is gehouden onder bijna 700 mkb-bedrijven. Hieruit blijkt dat mkb-bedrijven die al innovatief zijn, vaak ook hun beleid gericht op duurzaamheid verder ontwikkelen.

Ze doen niet alleen vaker aan energiebesparing, afvalreductie en recycling, maar ook meer aan het opwekken of gebruik van duurzame energie en aan CO2-reductie. Ter vergelijking: slechts a één op de vijf innovatieve bedrijven doet niets aan duurzaamheid. Bij de niet-innovatieve bedrijven is dit één op de drie bedrijven.

Strategisch duurzaam

Hoewel zowel voor innovatieve bedrijven als niet-innovatieve bedrijven kostenbesparingen de grootste drijfveer zijn om duurzaam te ondernemen, doen innovatieve bedrijven dit vaker vanuit strategisch oogpunt.

Dit geldt met name voor de bedrijven die zich richten op product- en/of procesinnovatie. Deze bedrijven zien kansen in de markt of gebruiken duurzaamheid om zich van de concurrent te onderscheiden.

Innovatieve bedrijven investeren dan ook vaker in de ontwikkeling van nieuwe duurzame producten en/of diensten en in duurzame productiemethoden dan niet-innovatieve bedrijven.

Belangrijk thema

Een verdere verduurzaming van het mkb in Nederland is noodzakelijk om de klimaatambities te halen. Duurzaamheid is namelijk een belangrijk thema in het regeerakkoord van Rutte III.

Uit eerder onderzoek van ING Economisch Bureau blijkt dat drie op de vier mkb-bedrijven in Nederland in meer of mindere mate duurzaam onderneemt. Daarom is het van belang te kijken om wat voor bedrijven het hier gaat en op welke manier ze duurzaam bezig zijn.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Ondernemer? Met tijdelijke dip toch hypotheek met NHG

NHG en geldverstrekkers helpen ondernemers die ondanks de coronacrisis e... Lees verder ›