IEXGeld

Dossiers

Profiel

Afschaffing dividendbelasting: dit ga je ervan merken

Bedrijven die een deel van de winst uitkeren aan aandeelhouders moeten hierover 15% belasting inhouden. Het nieuwe kabinet gaat hier een streep door trekken, waarschijnlijk vanaf 1 januari 2019.

Dit kan beperkte gevolgen hebben voor particuliere beleggers en directeur-grootaandeelhouders, legt Hanneke Kroonenberg uit. Zij is hoofd van het Kenniscentrum van Van Lanschot.

Particuliere belegger: geen voorheffing meer

Beleg je in Nederlandse aandelen, dan wordt nu eerst dividendbelasting ingehouden. Stel dat een bedrijf 100 euro dividend wil uitkeren, dan wordt 85 euro op je beleggingsrekening bijgeschreven. De ingehouden dividendbelasting (15 euro) mag je vervolgens weer verrekenen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Als de dividendbelasting wordt afgeschaft, krijg je voortaan het volledige dividend uitgekeerd, maar kun je dus ook niets verrekenen. "Per saldo maakt dat geen verschil, want je kunt de dividendbelasting nu ook al verrekenen", zegt Kroonenberg.

Het belangrijkste verschil is volgens haar dat straks de voorheffing vervalt, waardoor je alleen nog box 3-belasting betaalt. "De totale belastingdruk blijft dus gelijk."

Lees ook: Kijk eens goed naar dividend

DGA: minder rompslomp

Voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA) betekent afschaffing van de dividendbelasting vooral minder rompslomp, als hij de BV dividend wil laten uitkeren aan zichzelf. Kroonenberg: "De BV houdt nu bij een dividenduitkering eerst 15% belasting in en draagt deze af. Bij de aangifte voor de inkomstenbelasting betaalt de DGA vervolgens als privépersoon in box 2 25% aanmerkelijk belangheffing over het bruto dividend. Op dit bedrag kan hij de ingehouden dividendbelasting weer in mindering brengen, waardoor hij per saldo 25% belasting betaalt over de dividenduitkering."

In de nieuwe situatie is het niet meer nodig om eerst dividendbelasting in te houden. Wel blijft de aanmerkelijk belangheffing van 25% staan. Als de kabinetsplannen doorgang vinden, stijgt het box 2-tarief overigens naar 28,5% in 2021.

Net als bij de particuliere belegger resteert onder de streep dus hetzelfde bedrag. "Alleen vervalt dus de voorheffing, waardoor je straks nog maar één keer hoeft af te rekenen met de fiscus", zegt Kroonenberg.

Lees ook: Let hier op als je passief gaat beleggen in dividendfondsen

... een rekensom

Ze illustreert dit met een rekensom. Een BV wil 100.000 euro dividend uitkeren aan de DGA. De BV moet over dit bedrag nu eerst 15% dividendbelasting inhouden en afdragen. Netto krijgt de DGA dan 85.000 euro uitgekeerd.

Over die 100.000 euro moet hij in de aangifte inkomstenbelasting in box 2 vervolgens 25.000 euro betalen. Omdat hier de dividendbelasting van afgetrokken wordt, moet de ondernemer nog 10.000 euro afdragen aan de fiscus, naast de al betaalde 15.000 euro. In totaal incasseert de Belastingdienst dus 25.000 euro en mag de DGA 75.000 euro houden.

In de nieuwe situatie hoeft de BV geen dividendbelasting in te houden. Wel moet de DGA 25% aanmerkelijk belangheffing betalen, waardoor hij eveneens 75.000 euro overhoudt.

Omdat het moment van betalen verschuift, loop je wel het risico dat je meer box 3-belasting moet betalen. "Het uitgekeerde dividend komt terecht op een privérekening, die wordt belast in box 3. Als straks geen 15% dividendbelasting meer wordt ingehouden, dan is het vermogen op 1 januari (de peildatum voor box 3) in box 3 tijdelijk groter dan vóór afschaffing van de dividendbelasting.

Buitenlandse beleggers: minder belasting

Voor buitenlandse beleggers (zakelijk en particulier) pakt de maatregel in veel gevallen wel gunstig uit. "Zij kunnen de ingehouden dividendbelasting nu vaak niet (volledig) verrekenen met de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting", licht Kroonenberg toe.

"Maar na afschaffing van de dividendbelasting hebben zij daar geen last meer van. Dat maakt het voor hen aantrekkelijker om in Nederlandse bedrijven te beleggen."

Lees ook: Dit moet je weten over dividendbeleggen

VBI: fiscale meevaller

Heb je een vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI), waarbij het rendement op de beleggingen niet is belast met vennootschapsbelasting, dan profiteer je van de afschaffing van de dividendbelasting.

Een VBI kan namelijk de op zijn beleggingen ingehouden dividendbelasting niet verrekenen en daarmee wordt het rendement dus gedrukt. Die kostenpost valt na de jaarwisseling weg.

Beleggers in Nederlandse beleggingsfondsen: lager rendement

Beleg je in een Nederlands beleggingsfonds dat de status heeft van Fiscale Beleggingsinstelling (FBI), dan loop je het risico dat het rendement wat wordt gedrukt.

Een FBI mag namelijk nu bepaalde bronbelasting op zijn buitenlandse beleggingen verrekenen met de door de FBI zelf ingehouden dividendbelasting op zijn dividenduitkeringen aan de beleggers. Dat kan straks waarschijnlijk niet meer. Dat kan ten koste gaan van het rendement.

Lees ook: Beleggen in je bv, een slim idee?

Gerelateerde Tools

Reacties

11 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. Ron Kerstens 7 november 2017 10:42 0
  Vraag; wat gaat er gebeuren met de belastingverdragen die Ned heeft afgesloten mbt buitenlandse dividendbelasting ? Vb, bij een aandeel genoteerd in Zwitserland wordt 35% dividendbelasting ingehouden. Nu kan ik 15% verrekenen via mijn box3 aangifte en de resterende 20% kan ik via een ingewikkelde procedure claimen bij de Zwitserse belastingdienst zodat ik 0% belasting betaal over het Zwitserse dividend. Blijft dit zo of veranderd dit nu ook omdat de Nederlandse dividendbelasting naar 0% gaat?

  Alvast mijn dank voor uw reactie.
 2. Kwast 7 november 2017 13:52 0
  De in Nederland te verrekenen bronbelasting (maximaal 15%) op buitenlandse aandelen blijft neem ik aan gewoon in stand?
  Evenals de mogelijkheid om het surplus boven de 15% in het land van uitbetaling terug te vorderen?
 3. Ron Kerstens 7 november 2017 14:49 0
  Dat (er veranderd niets) zou mooi zijn maar lijkt mij onwaarschijnlijk. Het zou mij niks verbazen als we de aftrek kwijt zouden zijn en gewoon de volle mep moeten betalen op buitenlandse dividenden en dus de klos zijn.
  Maar wellicht kan een deskundige hier op reageren ?
 4. Kwast 7 november 2017 14:51 0
  Nee Ron, dat kan niet, want iedereen gaat er toch op vooruit?
 5. mr Abraxas 9 november 2017 20:08 0
  Nederland is op basis van belastingverdragen verplicht de buitenlandse bronheffing te verrekenen met de IB- heffing in Box-3.
  Toelichting: op basis van die verdragen moet het land waar de winstuitkerende vennootschap is gevestigd de heffing op het dividend inperken tot meestal 15% en het land van de aandeelhouder moet vervolgens deze 15% verrekenen.
  Wanneer bijv. Nestlé een dividend van 100 CHF uitkeert dan zou het daar op basis van Zwitserse regels 35 CHF op moeten inhouden en afdragen aan de Zwitserse fiscus. Maar een Nederlandse aandeelhouder kan met een beroep op het belastingverdrag dat Nederland met Zwitserland heeft afgesloten:
  1. de Zwitserse heffing laten beperken tot 15 CHF (via teruggaaf achteraf dan wel 'vrijstelling' vooraf),
  en
  2. deze 15 CHF die Zwitserland onder de werking van het verdrag dus mocht heffen, verrekenen met de IB over de waarde van die aandelen in Box 3.
 6. Kwast 10 november 2017 13:14 0
  Ah, bedankt mr Abraxas ! Een antwoord waar ik wat aan heb.
  Ik had de auteur via IEX een mail gestuurd maar daar blijft het stil ......
 7. bdj 11 november 2017 10:10 0
  Ik zie ook een verschil bij automatisch herbeleggen bijv bij de Kempen dividend fondsen . Nu herbelggen ze 85%, straks 100%
 8. Ron Kerstens 11 november 2017 11:48 0
  @abraxas Zo is het nu ja, gebaseerd op de 15% die er nu in Ned ingehouden wordt. Ik vraag me dus af wat er gebeurt als die 15% naar 0 gaat. Kunnen we dan de volledige 35% terughalen in Zwitserland (wat prachtige mogelijkheden creeert) ? Of vervalt de hele compensatie omdat we hier in Ned immers geen dividendbelasting meer betalen ? Kan me nl niet voorstellen dat er niets veranderd, toen onze dividendbelasting van 25 naar 15 verlaagd werd veranderden de verdragen immers ook.
 9. Ron Kerstens 11 november 2017 11:49 0
  Maar goed, ik heb de indruk dat hier nog niet over nagedacht is, of ik zie problemen die er niet zijn.
 10. Kwast 14 november 2017 11:56 0
  Ik ga er vanuit dat Mr. Abraxas gelijk heeft en jij dus inderdaad (en hopelijk) problemen ziet die er niet zijn.
 11. [verwijderd] 20 november 2017 20:25 0
  MR. Abraxas heeft inderdaad gelijk. Maak je niet druk!

11 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Dividend: mooi meegenomen, maar trap niet in deze valkuil

Dividend levert extra inkomsten op, maar een hoog dividendrendement is n... Lees verder ›