IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nieuwe leennormen voor hypotheek

Per 1 januari 2018 wijzigen de leennormen, schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een persbericht. Er veranderen verschillende dingen vanaf begin volgend jaar. Zo worden er grenzen aan de maximale hypotheek gesteld en veranderen de inkomensnormen. 

Elk jaar wijzigen de normen die bepalen hoeveel er maximaal mag worden geleend voor de financiering van een woning. Dit jaar wordt de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning 100%. Dit betekent dat eventuele kosten voor overdracht en andere bijkomende kosten niet langer geleend kunnen worden.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Het maximale hypotheekbedrag wordt verder begrensd door het inkomen. Deze normen zijn er om ervoor te zorgen dat de maandelijkse hypotheeklast betaalbaar blijft en huizenbezitters te beschermen tegen overkreditering.

Bindend aanbod

Maar wat is een bindend aanbod precies? Banken en andere hypotheekverstekkers zijn verplicht zich aan de leennormen te houden en moeten zekerheid geven aan huizenkopers door het verstrekken van een bindend aanbod. Dit betekent dat als de aanvrager het aanbod tekent, zijn de hypotheek en de geldlening direct rond.

Er is een nieuwe methode. De aanvrager krijgt eerst een (niet-bindend) renteaanbod. Dit moet binnen twee weken getekend worden. Pas daarna zal de  de hypotheekaanvraag daadwerkelijk beoordeeld worden. Ook moet je de benodigde documenten eerder in de aanvraag aanleveren, omdat deze voor het uitgeven van de offerte al gecontroleerd moeten zijn. Pas daarna brengt de verstrekker een hypotheekofferte uit.

Daarna mag de geldverstrekker dit aanbod niet meer veranderen of intrekken. Ofwel: deze is al akkoord met de hypotheek zodra ze de offerte uitbrengen. Ze geven dus een bindend aanbod. Bedenktijd van twee weken Nadat je het bindende aanbod ontvangt, heb je nog een bedenktijd van twee weken. Daarin kun je zonder gevolgen afzien van het aanbod. 

Check ook: Hypotheek afsluiten? Trap niet in deze vier misverstanden!

Geen overgangstermijn

Deze leennormen gelden dan voor iedereen die vanaf volgend jaar een bindend hypotheekaanbod krijgt. Dus ook voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen.

Hypotheekadviseurs en- verstrekkers hebben goed zicht op de doorlooptijden van een hypotheekaanvraag en kunnen dus inschatten of het bindend aanbod nog in 2017 wordt uitgebracht.

Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat huizenkopers tijdig worden geïnformeerd over de wijzigingen in de leennormen zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Huizenkopers kunnen de doorlooptijd verkorten door vooraf alle noodzakelijke documenten aan te leveren. Dat is belangrijk want er is géén overgangstermijn. 

Check ook: Huis verkopen met een restschuld? Beter nu dan straks.

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Duizenden euro’s besparen op je hypotheek? 5 tips

De hypotheekrente daalt nog steeds. Ook als je al een hypotheek hebt, ku... Lees verder ›