Een eigen bedrijfje oprichten kan een flinke uitdaging zijn, maar kan je ook een enorm zelfvoldaan gevoel geven. Wil je ondernemer worden, dan vraagt dat behoorlijk wat focus en toewijding en de weg naar succes is niet altijd gemakkelijk te vinden, maar voor sommigen is ondernemen een passie die zij niet kunnen negeren.
Er is niet een specifieke manier om je tot ondernemer te ontpoppen, maar er zijn wel wat stappen die je vooraf kunt zetten om het jezelf wat makkelijker te maken. Flink studeren en goede cijfers halen is een goede start, maar niets vervangt uiteindelijk praktijkervaring.
Stages zijn belangrijk omdat ze je helpen in de afweging wat je in de toekomst wel of juist niet wilt doen. Je kunt wat praktijkervaring opdoen en een sector zoeken waar je je in thuis voelt. Wij geven enkele tips voor het zoeken van de juiste stage.
Check: Back 2 school II: Zo bespaar je op je studie
Vooraf onderzoek doen
De perfecte stage begint bij een gedegen onderzoek vooraf. Zorg dat je een paar maanden voor je stage begint met oriënteren, aangezien veel bedrijven tijd nodig hebben om de stageverzoeken door te nemen en studenten uit te nodigen. Houd ook rekening met de uiterste datum dat je je sollicitatie kan inleveren.
Zoek niet een stage uit, puur omdat je nu eenmaal een stage moet uitzoeken. Wees er zeker van dat je stageplek je een goed inzicht kan geven in het werkveld waarin je geïnteresseerd bent. Zoek een bedrijf op waar je misschien later ook voor zou kunnen werken.
Schroom er niet voor om bij een kleiner bedrijf stage te lopen. Steeds vaker is er onder studenten interesse om mee te lopen bij start-ups, die in praktijk vaak goede mogelijkheden bieden om kennis te maken met het bedrijfsleven.
Lees meer: Eerst je studieschuld aflossen is niet altijd slim
Zo veel mogelijk zien
Ga op zoek naar stages die je toegang geven tot veel verschillende delen van het bedrijf. Je wilt namelijk zo veel mogelijk te weten komen over hoe een bedrijf opereert. Als een ondernemer moet je alles begrijpen: van human resource tot productontwikkeling en alles daartussen. Een stage biedt kans om deze verschillende aspecten van ondernemen van dichtbij mee te maken.
Probeer ook een werkplek te vinden die past bij jouw toekomstvisie. Zie je jezelf over twintig jaar een relaxte start-up runnen of wil je aan het hoofd staan van een grote corporatie?
Bij voorkeur ga je op zoek naar een bedrijf dat jou ook een stagevergoeding kan bieden. Het stagebedrijf is niet wettelijk verplicht je een stage- of een reiskostenvergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Hoe hoog die vergoeding dan is, kan afhangen van onder andere je opleiding, het jaar waarin je zit, het bedrijf en je functie.
Op stagetips.nl worden indicaties gegeven van stagevergoedingen per opleidingsniveau:
- Als je vier dagen in de week stage loopt dan kun je uitgaan van 182 euro bruto per maand en bij vijf dagen per week van 227 euro bruto per maand als je een mbo-opleiding volgt. Heb je een meeloopstage, dan is de kans dat je niets krijgt groter dan dat je een meewerkstage hebt.
- Als je een hbo-opleiding doet en je gaat stage lopen, dan ligt het gemiddelde op 136 tot 227 euro per maand. Deze vergoedingen hebben betrekking op een stage in het tweede of derde jaar van de opleiding. Voor een afstudeerstage (vierde jaar) ligt het gemiddelde op 227 tot 363 euro per maand.
- De vergoedingen van stages op academisch niveau liggen hoger dan die van een hbo-opleiding. Het gemiddelde ligt hier tussen de 227 en 454 euro per maand.
Check: Sparen voor later: hoeveel heb ik nodig?
Na de stage
Blijf na je stage in contact met de mensen waarmee je hebt gewerkt. Vraag mentoren en voormalig collega’s of ze een keer koffie met je willen doen en ook een vriendelijk mailtje kan zo af en toe geen kwaad. De connecties die je hebt opgedaan zijn onmisbaar voor het pad dat je als ondernemer wilt behandelen.
Lees meer: "Investeer in de grootste asset die je hebt: jezelf"