IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit moet je weten over securities lending

Beleggen in ETF's is populairder dan ooit; zo kregen in Amerika genoteerde ETF's er dit jaar 344,5 miljard dollar aan nieuw geld bij en hebben zij een recordbedrag van meer dan 3,2 biljoen dollar in beheer, schreef ETF.com deze week.

Waarom hebben ETF's zo'n vlucht genomen de laatste paar jaar? Een van de grootste ingrediënten van hun succes zijn de gigantisch lage kosten die ze rekenen. Zo kun je bijvoorbeeld al in de Amerikaanse beurs beleggen door maar 0,03% van je inleg te betalen. Dat was jaren geleden ongehoord.

Hoe kunnen ETF-aanbieders zo goedkoop hun ETF's aanbieden? Onder andere door de aandelen waar jij in belegt weer uit te lenen aan derden, ook wel securities lending genoemd.

Veel beleggers weten niet dat dit gebeurt en daarom is het goed dat hier wat meer duidelijkheid over komt. Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordeel 1. Sommige ETF's zijn hierdoor gratis

ETF's proberen de prestaties van een index na te bootsen en het doel is dan ook het rendement van die index door te geven aan beleggers. Dat rendement minus jouw kosten die je betaalt voor die ETF is dan je daadwerkelijke rendement.

Maar sommige ETF's lenen de beleggingen die ze bezitten dus ook weer uit om er net wat meer rendement uit te persen. Daardoor maken zij de kosten die ze rekenen goed of presteren ze zelfs beter dan de index. Hierdoor zijn ze in essentie gratis, aldus Forbes.

Lees ook: Nederland verliest voorsprong duurzaam beleggen

Voordeel 2. Veel ETF's zijn door dat uitlenen goedkoop

Niet alle ETF-uitgevers maken winst met het uitlenen van aandelen waardoor beleggers praktisch gratis in hun ETF's beleggen.

Maar door aandelen uit te lenen kunnen veel ETF-uitgevers hun operationele kosten geheel of gedeeltelijk dekken. Hierdoor kunnen huis-tuin-en-keukenbeleggers genieten van gigantisch lage prijzen.

Check ook: Zo bouw je een vermogen op met beleggen

Al dit uitlenen is echter niet zonder risico, schrijft Morningstar. Wat zijn die risico's en nadelen?

Nadeel 1. ETF-aanbieders kunnen te risicovol uitlenen

De meeste ETF-uitgevers zijn conservatief met het uitlenen van aandelen. Daarnaast verzekeren sommige uitgevers hun ETF's tegen verliezen door securities lending.

Maar er worden soms ook teveel risico's genomen en dan is de uitgever en uiteindelijk de belegger verantwoordelijk voor een eventueel tekort. Daardoor kan het rendement van de ETF terugvallen.

Doordat ETF-aanbieders vrij zijn om met de aandelen te gokken en een deel van de winst op te eisen, opereren sommige aanbieders te agressief, blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Government Accountability Office.

Nadeel 2. Leners kunnen afspraken niet nakomen

Als ETF-aanbieders aandelen uitlenen dan worden die uitgeleend aan een tegenpartij. Zij maken afspraken zoals onder andere dat de tegenpartij de aandelen uiteindelijk weer teruggeeft.

Maar het kan gebeuren dat de tegenpartij die afspraken niet nakomt en de aandelen niet teruggeeft. Een voorbeeld daarvan is de Amerikaanse bank Lehman Brothers, die failliet ging tijdens de financiële crisis van 2008.

Deze bank had aandelen geleend van fondsen en ging vervolgens failliet. De fondsen konden daarna fluiten naar hun aandelen.

ETF-aanbieders laten weinig informatie los over hun securities lending-programma's. De beste informatie hierover is te vinden op de website van Morningstar.nl. Op de pagina's van de ETF's is de verklaring over de activiteiten vinden. Hierin staat het totale inkomen dat deze fondsen verdienen met het uitlenen van aandelen en ook de totale kosten van het fonds.

Lees ook: Koop deze aandelen bij een dure euro

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›