IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlandse huizenbezitters hebben het goed geregeld

De meeste Nederlanders hebben geen problemen met het betalen van hun hypotheek. Ook zijn we realistisch over de prijsontwikkeling in de vastgoedmarkt en zijn we het gelukkigst met onze woonsituatie.

Dit en meer blijkt uit de ING International Survey. Zo vindt maar 4% van alle huizenbezitters in Nederland het moeilijk om aan de maandelijkse verplichtingen te voldoen. Dat is het laagste van heel Europa.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Vergelijking

In onze buurlanden zijn dit er duidelijk meer. Waar in Nederland slechts één op de vijfentwintig huizenbezitters problemen heeft met de hypotheek betalen, is dit in Duitsland één op de negen huizenbezitters, in België om één op de zes.

In Duitsland gaat het om Gemiddeld in Europa heeft zelfs bijna 20% van alle huizenbezitters moeite met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Dat is één vijfde van de hele bevolking.

Wel alle Europese landen het eens over de richting van de huizenprijzen: omhoog. De uitzonderingen daarbij zijn het VK en Italië. In het VK zwakken de prijsstijgingen namelijk al weer af.

Strenge toetsing

De reden dat weinig Nederlanders moeite hebben om aan hun hyptheekverplichting te voldoen, is waarschijnlijk omdat in ons land bij het verstrekken van een hypotheek relatief streng wordt getoetst op inkomensnormen.

Het risico dat huizenbezitters in de problemen komen wordt hierdoor beperkt. En als er dan problemen komen heeft het vaak een duidelijke oorzaak: bijvoorbeeld een verandering in de (financiële) situatie, zoals een scheiding of werkloosheid.

Lees ook: Hypotheekrente op hol?

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 12 oktober 2017 18:36 0
    Interessant artikel. Fijn om te horen dat Nederland het zo goed doet. Ik denk ook dat ik bij de 96% hoor die geen moeite hebben met het betalen van de hypotheek. Alleen dingen in en om huis zijn zo duur! Ik ben een enorme fan van kunst (http://www.art-spectrum.nl/) en dat kost voornamelijk veel geld. Je kunt zo een paar duizend euro kwijt zijn aan een schilderij. Toch had ik Nederlanders niet zo hoog ingeschat. 96% tevreden is enorm hoog.had wel gedacht dat Duitsland hoger zou scoren. Niet dus..
  2. [verwijderd] 26 oktober 2017 18:38 0
    Super interessant artikel! Ik heb ook het probleem dat de dingen die ik in mijn huis wil zetten erg duur zijn. Mijn hypotheek heb ik zo afgelost. Maar de spullen die ik in mijn huis zet gaan mij nog een keer in geldproblemen brengen.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Huizenprijzen schieten met 15% omhoog in eerste kwartaal

Nooit eerder stonden er zo weinig woningen te koop. Lees verder ›