IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit kun je doen als het misgaat met crowdfunding

Er leek geen einde te komen aan het succes van crowdfunding. Het aanbod projecten bleef stijgen en kapitaal stroomde onverminderd de markt in.

Steeds vaker gaat het echter ook mis en kunnen ondernemers leningen niet meer aflossen. Ze raken in default en de crowdfunders zijn de pineut. Op Misset Horeca worden wat tips gegeven over wat je kunt doen als het misgaat met crowdfunding. 

Check: Sparen voor later: hoeveel heb ik nodig?

Scheurtjes

Er lijken langzaam wat scheurtjes te komen in de reputatie van crowdfunding. “Cowboys verzieken crowdfundingmarkt”, zo valt te lezen in een hoofdredactioneel commentaar op de website van Het Financieele Dagblad.

Het aantal gevallen van wanbetaling neemt toe, de nettorendementen worden stelselmatig te hoog voorgesteld en voorbeelden van geldnemers die het ene crowdfunding-gat met een nieuwe ronde vullen zijn legio, aldus de krant, die voorstelt dat de rol van platformen moet veranderen, net als de wijze waarop de sector is georganiseerd. 

Het commentaar werd geschreven naar aanleiding van het drama rond Regiofund. Afgelopen maand kregen investeerders die via dit platform geld stopten in projecten een mail van oprichter Marc Bevelsborg, waarin werd medegedeeld dat het platform stopt met crowdfunding.

Aan hun lot overgelaten

Crowdfunders worden nu aan hun lot overgelaten: per september moeten de ondernemers zelf zorg dragen voor het voldoen van de maandelijkse terugbetaling. De betalingen lopen niet langer via de door Regiofund opzette derdenrekening.

Dit doet de vraag rijzen wat je als investeerder kunt doen als het misgaat met crowdfunding. Daar hebben we al eerder over geschreven. “In veel gevallen is lijdzaam afwachten de enige optie," aldus marketingspecialist en crowdfunder Harm Jan Wieringa van Servicepunt.nl.

Een stap naar de rechter heeft volgens Wieringa bijvoorbeeld al weinig zin, omdat het vaak om kleine bedragen gaat. Daarnaast vindt een default meestal nog niet plaats in het eerste jaar van de periode waarin de lening is aangegaan, aldus Wieringa.

Lees ook: "Investeer in de grootste asset die je hebt: jezelf"

Het gesprek aangaan

Op Misset Horeca wordt verder gekeken naar de mogelijkheden voor crowdfunders. De website ging in gesprek met financieel directeur Folkert Foppema van CrowdAboutNow en advocaat Erik Jansen.

In dat gesprek gaat het over het belang van crowd engagement, de betrokkenheid bij het plan van een ondernemer die via crowdfunding kapitaal wil ophalen. "In goede tijden betekent dit dat investeerders betrokken worden bij bijvoorbeeld de opening van een zaak […] of bij de lancering van een nieuw product", aldus Foppema. 

Maar ook in tijden als het even wat minder gaat, speelt crowd engagement volgens de financieel directeur van CrowdAboutNow een grote rol. De belangrijkste tip voor investeerders is dan ook om bij problemen het dialoog met de ondernemer aan te gaan, aldus Foppema. Op deze manier kan er een schuldenakkoord of herstructurering komen. "Zo kan gezocht worden naar een strategie om door moeilijke tijden heen te komen."

Komen investeerders en ondernemers er samen niet uit, dan kun je als crowdfunder (of als groep crowdfunders) overgaan tot een incassotraject. Foppema adviseert voordat je in een project stapt al te kijken naar de mogelijkheden in de slechtst mogelijke scenario’s. Over de opties kun je vooraf al afspraken maken. "En vergeet dan niet de regeling op te nemen in het contract", aldus advocaat Jansen.

Meer: Vijf misverstanden over crowdfunding

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›