IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hypotheek wijzigen? Betalen maar

De maximale looptijd van de meeste hypotheken is 30 jaar. De hypotheek verdwijnt in ieder geval niet in de kast om daar nooit meer uit te komen. Zo zal in die periode van 30 jaar de hypotheekrente weer opnieuw moeten worden vastgezet.

Maar ook extra aflossen of bijvoorbeeld rentemiddeling zijn kleine wijzigingen die regelmatig voorkomen. Het nadeel hiervan is dat veel huizenbezitters hiervoor moeten betalen.

Alles over wonen op: IEXGeld Wonen

Nieuwe maandlasten

Het opnieuw vastzetten van de hypotheekrente kan de huizenbezitter zelf doen. Deze ontvangt drie maanden voor het verstrijken van de rentevaste periode een nieuw voorstel van de bank. In dit voorstel staan de huidige maandlasten en de diverse mogelijkheden om de rente voor een bepaalde periode vast te zetten.

De nieuwe maandlasten worden netjes vermeld bij elke rente vast periode zodat een klant een goede beslissing kan nemen. Voor deze wijziging hoeft de klant niets te betalen. Hij vult de formulieren in en stuurt deze terug naar zijn bank.

Er zijn ook wijzigingen die de klant zelf kan doen, maar bij bepaalde banken niet mag doen. Wie bij de ING bank naar binnen stapt om iets te wijzigen van zijn lopende hypotheek zal hiervoor moeten betalen. 

Overzicht advieskosten bij wijzigingen ING

  • Wijziging aflossingsvorm hypotheek: 900 euro (incl. 225 euro administratiekosten) 
  • Ontslag of bijzetten van hoofdelijke aansprakelijkheid (bij bijvoorbeeld scheiding): 2.100 euro (incl. 225 euro administratiekosten) 
  • Verlengen looptijd: 800 euro (incl. 125 euro administratiekosten) 
  • Tussentijdse rente aanpassing: 900 euro (incl. 225 euro administratiekosten)

De advies- en administratiekosten in bovenstaande opsomming gelden per 1 januari 2016. Bij een combinatie van wijzigingen worden altijd de advieskosten van de wijziging met de hoogste advieskosten aan u doorberekend. De administratiekosten zijn dan maximaal 450 euro.

Check ook: Hypotheek afsluiten? Trap niet in deze vier misverstanden!

Wijzigingskosten

Voor het wijzigen van een aflossingsvorm mag een ING klant 900 euro aftikken. Zoals bekend willen alle banken in Nederland het liefst van hun aflossingsvrije hypotheek af. Zij adviseren hun klanten hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar bijvoorbeeld annuïteiten hypotheek.

In de brieven wordt dan netjes vermeld dat de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost moet worden. Zijn er geen genoeg eigen middelen dan is omzetting een mogelijkheid. Echter deze omzetting gaat dus wel geld kosten.

Het kan ook anders. Zo zijn de kosten bij de Rabobank 100 euro en bij Florius 150 euro. Bij Florius kan een klant een account aanmaken. De lopende hypotheek is dan zichtbaar. Kleine wijzigingen zoals rentemiddeling, extra aflossen en omzetten van een hypotheekdeel kan de klant zelf doen.

Check ook: Hypotheekgarantie te duur voor starters

Ga naar de hypotheekadviseur

Twijfelt een klant dan is altijd een gesprek met een hypotheekadviseur nog mogelijk. Dit gaat dan wel geld kosten. Veel hypotheekadviseurs beantwoorden de vragen alleen als er een abonnement is afgesloten.

Hiervoor betaalt de klant een bepaald maandbedrag (soms een paar tientjes per maand). Afhankelijk van het abonnement zal de adviseur dan de wijziging voor de klant uitvoeren.

Er zijn in Nederland nog veel banken die alleen met hypotheekadviseurs werken. Alle wijzigingen moeten dan door een adviseur worden doorgegeven. De klant is van deze werkwijze de dupe want voor iedere wijziging zal betaald moeten worden.

Ik ben van mening dat klanten kleine wijzigingen zelf kunnen doen. Daar hebben zij geen adviseur voor nodig. Bovendien hoeven de wijzigingskosten niet hoog te zijn.

Alle artikelen van Jos Koets

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›