IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voor deze bubbels zijn professionals bang

Steeds meer investeerders beginnen een ongemakkelijk gevoel te krijgen bij de huidige prijzen van obligaties en aandelen. Ook analisten van Bank of America Merrill Lynch waarschuwden onlangs dat de prijzen van waardepapieren meer bubbelig zijn dan in het verleden.

Volgens Bank of America Merrill Lynch ligt de schuld bij het beleid van de centrale banken. Mario Draghi van de ECB trachtte bij het laatste rentebesluit de zorgen wat weg te nemen door te stellen dat er geen systemisch gevaar dreigt van bubbels. 

Persbureau Bloomberg deed een rondvraag langs fondsmanagers om te kijken welke mogelijke bubbels het meest worden gevreesd in de markt. 

Lees ook: Vijf redenen om in groene obligaties te beleggen

Bubbels in obligaties

Remi Olu-Pitan van Schroder Investment Management is het eens met Bank of America Merrill Lynch, dat vorige maand waarschuwde dat er een bubbel in de vastrentende markten groeit. De meest gevaarlijke plek is volgens haar de markt van obligaties met een hoge waardering omdat fondsen daar als eerste induiken wanneer ze niet voldoende rendement op overheidspapier kunnen maken.

"Het gemiddelde Amerikaanse pensioenfonds probeert nog steeds een rendement van 7,5% te genereren. Ze kunnen niet alles in aandelen steken om dat rendement te behalen, dus er is een muur van geld in schuldpapieren gestroomd om dat extra rendement te krijgen. Als dat begint te ontrafelen, dan valt alles uit elkaar en er is nergens te schuilen", aldus Olu-Pitan.

Lees ook: Koop deze aandelen bij een dure euro

China

Junk-obligaties

Het feit dat beleggers in obligaties met een junkstatus, ook wel rommelobligaties genoemd, niet meer worden beloond voor al het risico dat zij nemen, toont volgens Ben Kumar, geldmanager bij Seven Investment, duidelijk aan dat ze in een bubbelgebied zitten. 

Fondsmanager John Roe van Legal & General Investment Management ziet China als de grootste bedreiging. De bezorgdheid over de schuldenberg van het land is dankzij de stabilisatie van de economische groei weer wat afgenomen, maar Roe blijft zich afvragen hoeveel controle China heeft op de kapitaalstromen. "Als de uitstromen uit China weer opkomen, moeten we ons echt zorgen gaan maken."

Lees ook: Portefeuille spreiden? Vier tips

Bitcoin

Ook de snelle opmars van cryptomunt bitcoin baart Roe zorgen. "Striktere regelgeving vormt de grootste bedreiging voor bitcoin, omdat de munt zo duidelijk wordt gebruikt voor de financiering van illegale transacties, en het is bijna onmogelijk om dat risico te kwantificeren."

Welke bubbels?

Andrew Cole, geldmanager bij Pictet Asset Management, bevindt zich in het andere kamp. Hij ziet weinig bewijs van gekte of bubbels in de markten. Wat de waardering van aandelen betreft, vindt hij dat de economische groei breed genoeg is om de niveaus te rechtvaardigen.

"Ook is de gemiddelde investeerder nog altijd risico-avers. De wereldwijde financiële crisis staat nog bij veel mensen in hun geheugen gegrift."

Beginnen met beleggen? Klik hier voor onze handleiding

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit moet je weten over de bitcoin halving

En nee, de waarde van de bitcoin halveert niet. Lees verder ›