IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggers verwachten stabiele september

Het vertrouwen van particuliere beleggers is ondanks diverse geopolitieke spanningen en natuurrampen de afgelopen zomer stabiel gebleven. Het beursklimaat blijft daardoor per saldo positief. Dat blijkt uit de maandelijkse Binck BeleggersBarometer.

Beginnen met beleggen? Klik hier voor onze handleiding

Binck vroeg beleggers wat zij van september verwachten. September is van oudsher een volatiele maand, waarin meer beurscrashes voorkomen dan in andere maanden. Daarnaast is het de eerste maand na het zomerreces. Zorgt dit voor extra spanning bij beleggers?

Sell in May and go away, but remember to be back in September is de beurswijsheid. Maar voor 61% van de gevraagde beleggers is september een gewone beursmaand. Bovendien is het niet meer zo normaal om de hele zomer niets te doen in je portefeuille. Een kwart van de beleggers vindt september wel een beetje spannend.

Lees ook: Vakantie? Daar doet de belegger niet aan

Vertrouwen stabiel

Op een schaal van -10 tot +10 staat het vertrouwen van beleggers deze maand op 4,6. Dat is hetzelfde niveau als vlak voor de zomervakantie, maar als nog lager dan in de maanden voorafgaand aan de zomer.

De Franse markt blijft na de verkiezingszeges van Emmanuel Macron het meest positief (5,4), terwijl België en Italië (3,6 en 2,2) juist wat achterblijven. Maar het algehele beursklimaat blijft positief en daardoor de verwachtingen van de beleggers ook.

De gevraagde beleggers verwachten gemiddeld een stijging van 1,3% van de AEX voor de komende maand. Vorige maand verwachtten zij 0,9%. Voor de komende drie maanden wordt een groei van gemiddeld 2,5% verwacht.

Lees ook: Zes redenen om in een index te beleggen

Favoriete aandelen en sectoren

Elke maand wordt onder Nederlandse beleggers gepeild welke AEX- en AMX-aandelen men het liefst zou willen aanschaffen, of juist zou willen verkopen. Ahold Delhaize is deze maand favoriet onder beleggers, terwijl Gemalto de lijst van bij voorkeur te verkopen aandelen aanvoert.

Een ander populair aandeel om te kopen blijft Shell, met 11,6%. Daarna volgen op een afstandje Galapagos, ASML, BAM en ArcelorMittal. Maar ook bij de te verkopen aandelen staan Shell en Ahold met 6,0% en 8,2%. Beleggers zijn dus verdeeld over deze aandelen. Dat is niet gek, wat de olieprijs blijft onzeker voor Shell en Amazon zit Ahold Delhaize flink dwars in de VS.

Daarnaast is gevraagd in welke sectoren beleggers het liefst investeren. Voorheen prijkte de sector technologie nog ruim bovenaan, maar deze staat nu gelijk op 36% met pharming. Dat is gek want deze sector wordt gekenmerkt door een hoge beweeglijkheid.

Lees ook: Vrouwen beleggen beter

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Flinke dip op de beurs? Warren Buffett weet wat te doen

Niet kopen en verkopen, maar kopen en aanhouden. Lees verder ›