IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier redenen om in goud te beleggen

In tijden van hoge onzekerheid is goud een veilige haven voor veel beleggers. Maar ook nu is een goed moment om in te stappen, vinden fondsbeheerders James Luke en Mark Lacey van Schroders. Zij denken dat goud binnenkort gaat stijgen.

Dat de goudprijs momenteel nog weinig doet, komt volgens de fondsbeheerders door een aantal factoren die vooral op korte termijn spelen. Zo is de dollar momenteel erg zwak. Daarnaast is de vraag naar goud vanuit China momenteel nog laag door de stabilisatie van de Chinese munt de yuan. Iets waar overigens snel verandering in zou kunnen komen.

Lees ook: Goud: een goede bescherming tegen beurspaniek?

Dus waarom is nu een goed moment om in goud te beleggen? Schroders geeft daarvoor vier redenen.

1. Wereldwijde rentetarieven kunnen niet anders dan negatief blijven.

Uit de jaarlijkse centrale banken bijeenkomst in Jackson hole kwamen geen berichten over een eventuele renteverhoging, en ook de ECB heeft tijdens de vergadering donderdag geen actie ondernomen. Zolang de rentetarieven laag blijven, is goud een goede investering.

2. Aandelen zijn hoog gewaardeerd en beleggers zijn zelfgenoegzaam.

De Amerikaanse aandelenmarkten staan op recordhoogte. De waarderingen zijn hoog, en uit historische analyse blijkt dat de te verwachten rendementen op aandelen momenteel laag zijn voor wie nu instapt, schrijft Schroders.

“De beste tijd om een verzekeringspolis af te sluiten, is wanneer verzekeraars de kans op een calamiteit laag inschatten”, zeggen Luke en Lacey. En aangezien de VIX (volatiliteitsindex) op een dieptepunt staat en goud een goede verzekering is tegen dalingen, is dit een goed moment om in te stappen.

De fondsbeheerders vinden het vreemd dat de risicoverwachting van beleggers op zijn laagste punt staat sinds het bestaan van de VIX-index, zeker gezien de hoge waardering van aandelen.

Lees ook: Stieren, beren en de AEX

3. De dollar zou wel eens in een berenmarkt terecht kunnen komen.

De dollar lijkt in een negatieve spiraal te zijn gekomen waar de munt maar moeilijk uitkomt. Volgens de Japanse bank Normura beweegt de dollar zich in cycli van ongeveer veertien jaar. De Amerikaanse munt is nu net aan zijn zeven magere jaren begonnen.

4. De vraag vanuit China kan snel groeien.

Volgens de World Gold Council is de vraag in Q1 2017 met 30% gegroeid. China is een belangrijke speler in de opkomende markten. Het land lijkt bezig aan een sterke comeback, waarbij de winstgevendheid aan het stijgen is.

Dit betekent ook dat de vraag naar goud uit het land kan gaan stijgen. En aangezien het een zeer groot land is, kan dit een groot effect hebben.

Lees ook: Alles wat je altijd al wilde weten over goud

Met name de tweede reden is zeer relevant nu de geopolitieke risico’s toenemen. Dan nemen vaak beleggers minder risico, wat een daling van de markt tot gevolg kan hebben. Goud is dan een goede veilige haven. En het is nu nog relatief laag geprijsd.

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. [verwijderd] 12 sep 2017 om 17:39 0
    zilver is nu nog interessanter om (bij) te kopen ! Lees de columns van Sybren van der Hijden
  2. bergen333 13 sep 2017 om 01:29 0
    Goud doet weinig omdat de dollar zwak is? Onzin. Bij een lage dollar zou goud juist moeten stijgen.
    De Japanse bank heet Nomura, niet Normura.

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Thema-ETF's hebben het moeilijk

Thematische indextrackers lijken niet meer zo populair, maar is dat tere... Lees verder ›