IEXGeld

Dossiers

Profiel

Verdienen als een topvoetballer

Afgelopen maand haalde het Franse Paris Saint-Germain voetballer Neymar binnen voor een recordbedrag van 222 miljoen euro. De Braziliaan zal hierdoor circa 865.000 euro per week gaan verdienen. Hoeveel krijg jij betaald vergeleken met een topvoetballer?

Donderdag was voor veel voetbalclubs de laatste dag om hun transfers rond te krijgen. Voetbalclubs in de Britse Premier League besteedde deze zomer al meer dan vorig jaar aan de aanschaf van voetballers. In 2016 werd er een recordbedrag van krap 1,2 miljard pond gestoken in transfers.    

Lees ook: Ben je niet gelukkig op je werk? Van deze atleet kun je leren

Grof geld

In Nederland harkte vooral Ajax veel geld binnen door transfers, mede door de verkoop van Davinson Sánchez aan Tottenham Hotspur voor 40 miljoen euro en Davy Klaassen aan Everton voor 27 miljoen euro.

Al eerder werd grof geld neergelegd voor Nederlandse voetballers. Zo ging Arjen Robben van Chelsea naar Real Madrid voor 36 miljoen euro en betaalde FC Barcelona 40 miljoen voor Marc Overmars. 

Eredivisiesalaris in de lift

Volgens het UWV zit het gemiddelde eredivisiesalaris weer in de lift. Spelers in de eredivisie zouden in het lopende seizoen gemiddeld 278.500 euro gaan verdienen, hetgeen beduidend meer is dan de 266.000 euro vorig jaar. Zeven jaar geleden was het gemiddelde evenwel nog meer dan 350.000 euro.

Overigens een schijntje van het bedrag dat Britse voetballers verdienen. Volgens onderzoek van Sporting Intelligence konden spelers in de Premier League vorig seizoen rekenen op een bedrag van 2,4 miljoen pond. Dat komt neer op zo'n 46.000 pond per week, beduidend meer dan een gemiddelde Britse burger in een jaar verdient. 

De BBC ontwikkelde een tooltje waarmee je kunt berekenen hoe je eigen salaris zich verhoudt tot dat van stervoetballers als Neymar, Lionel Messi of Arjan Robben. Zelfs het salaris van de Nederlandse Lieke Martens, die recent nog werd verkozen tot Europees Voetbalster van het Jaar, kun je langs de meetlat van de BBC leggen.

Lees ook: Dit kun je leren van de financiële fouten van oud-voetballers

Sombere vooruitzichten

Het Centraal Plan Bureau schat het modaal inkomen in Nederland dit jaar op 37.000 euro. Zetten we dit bedrag in het tooltje van de BBC en vergelijken we dit salaris met die van Neymar, dan is de uitkomst ietwat somber. De gemiddelde Nederlander zal er 1258 jaar over doen om het jaarlijkse salaris van Neymar te verdienen.

Neymar zou er met zijn jaarsalaris welgeteld acht minuten over doen om het weeksalaris van de gemiddelde Nederlander te verdienen. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Neymar met een jaarsalaris van 45 miljoen euro de bestbetaalde voetballer ter wereld is. 

Vergelijken we het salaris van Jan Modaal met dat van Lieke Martens, dan zijn de uitkomsten iets rooskleuriger. Het zal de gemiddelde Nederlander ongeveer zeven jaar kosten om het jaarsalaris van de Nederlandse voetbalster te verdienen. 

Zelf een berekening maken? Hier vind je het tooltje van de BBC. 

Lees ook: Rijk worden is vroeg beginnen

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoeveel eigen geld moet je in je nieuwe woning steken?

Soms moet je enorm veel geld meebrengen, soms niet. Wij leggen uit hoe h... Lees verder ›