IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vakantie? Daar doet de belegger niet aan

Nu roamen in het buitenland geen telefoonrekening tot het plafond meer oplevert, wordt beleggen tijdens de vakantie ook steeds populairder. Op het strand, aan het zwembad of toch nog op de camping; ook tijdens de zomermaanden blijft het druk op de beurs.

Dat blijkt uit onderzoek van BinckBank. Bijna 90% van de particuliere beleggers kent de uitdrukking Sell in May and go away weliswaar, maar steeds minder houden zich er ook echt aan. Van alle beleggers handelt ruim 70% evenveel als in de rest van het jaar en een paar procent zelfs meer.

Check: Zeven dingen die je vast niet weet over je creditcard

Beleggingsapp

Ongeveer 45% van de beleggers heeft een beleggingsapp op hun telefoon waarmee ze handelen op de beurs en hun portefeuille bekijken. Maar slechts 70% durft ook echt transacties uit te voeren vanuit het buitenland. Niet alle verbindingen zijn immers veilig.

Mede daardoor groeit het aantal mobiele inlogs deze zomer richting 40% van het totaal, terwijl dat een jaar geleden nog rond 30% lag. Mobiele beleggers checken dus steeds vaker hun portefeuille, maar zijn nog wel iets terughoudender als het gaat om het inleggen van orders.

Er worden vooral koersen gecheckt en naar portefeuilles gekeken. Bijna tachtig procent van de transacties, waarmee regelmatig tienduizenden euro’s zijn gemoeid, geschiedt nog steeds via de desktop. Maar ook hier is mobiel bezig met een stevige opmars en is het aandeel in het totaal aantal transacties in een jaar met circa 25% gestegen.

Lees ook: Zo reken je uit hoeveel mobiele data je kunt gebruiken op vakantie

Nadelen

Toch zitten er ook nadelen aan het altijd en overal online zijn. Zo’n 20% van de beleggers vinden dat ze hierdoor te vaak op hun telefoon kijken en/of onrustig worden door de bewegingen op de beurs.

Het meerendeel, zo’n 60%, vinden het juist prettig dat ze altijd en overal koersen kunnen bekijken. Maar is het wel verstandig om in de zomermaanden te blijven handelen? Afgezien van de onrust, leert een blik op het verleden dat het wellicht beter is effecten te kopen dan te verkopen.

Althans, volgens Business Insider, dat historische data over de maandelijkse rendementen van de S&P500 verzamelde. Maar zoals we allemaal weten zijn rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Het beste advies volgens BinckBank is dus: “Laat jouw vakantieplezier niet lijden onder een onverhoopte mindere beursdag.”

Meer over: Vijf tips om te besparen op je zomervakantie

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Stedentrip duur? Niet met deze 7 tips

De zomer leent zich goed voor een stedentrip. Door slimme keuzes te make... Lees verder ›