IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo reken je uit hoeveel mobiele data je kunt gebruiken op vakantie

Tot voor kort betaalde je in het buitenland roamingkosten en dat maakte het duur om op vakantie op je mobiel te internetten. Sinds halverwege juni zijn deze kosten verdwenen en betaal je in ieder land in de Europese Unie hetzelfde tarief voor mobiel bellen en internetten als in Nederland. 

Je provider mag toch nog een maximum stellen aan de hoeveelheid data die je mag gebruiken in het buitenland, zoals we hier al eerder schreven. Zelfs als je in Nederland een abonnement hebt met onbeperkt internet. 

Eerder over mobiele kosten: Wat je provider jou niet vertelt over telefoonkosten in het buitenland

En dan kun je bedrogen uitkomen, als je naast het zwembad lekker naar series aan het kijken bent op Netflix. Op hoeveel gigabytes (GB) heb jij eigenlijk recht? En hoeveel moet je betalen als je over het limiet gaat?

De Autoriteit Consument en Markt heeft een rekenhulp ontwikkeld waarmee je dat overzichtelijk kunt zien. En dat werkt zo. 

Met onbeperkt internet:

Heb je een abonnement met onbeperkt internet dan krijg je 1 GB aan data in het buitenland voor elke 7,70 euro die je maandelijks in Nederland aan je aanbieder betaalt. Een voorbeeld: 

Heb je een abonnement met onbeperkt internet van 20,00 euro per maand, dan is je databundel in een andere land in de Europese Unie ruim 5 GB. Dit wordt dan de formule: (20,00:7,70) x 2 = 5,2 GB. De 5,2 GB is dan je zogenoemde EU-datalimiet.

Per GB dat je over deze 5,2 GB gaat kan je aanbieder tot 7,70 euro per GB vragen. Voor bellen is deze toeslag overigens 0,032 euro per minuut en voor sms’en 0,01 euro per sms. 

Verbruik je in het bovenstaande voorbeeld op vakantie dus 7 GB binnen een maand, dan kan je dat 15,40 euro extra kosten (want 2 x 7,70).   

Check: Smartphone gevallen, schade verzekerd?

Zonder onbeperkt internet:

Heb je in Nederland geen onbeperkt internet, maar een internetbundel van bijvoorbeeld 3 GB, dan wordt het verhaal anders. Bereken eerst wat je EU-datalimiet is aan de hand van de eerdergenoemde formule. Betaal je voor je abonnement van 3GB 15 euro? (15:7,70) x 2 = 3,9 GB, hetgeen dus 0,9 GB meer is dan je thuisbundel.

Ga je in het buitenland over je thuisbundel van 3GB heen, dan kost je dat niks extra. Maar let op: je betaalt wel het tarief dat je normaal ook in Nederland moet betalen als je boven je bundel uitkomt. Je krijgt dus niet ineens gratis GB’s in het buitenland. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je een abonnement hebt van 15 euro met 5 GB aan internet. Dan heb je nog steeds 3,9 GB als EU-limiet. Verbruik je op vakantie echter 4,5 GB (dus buiten je EU-limiet, maar nog binnen je limiet in Nederland) dan kun je een toeslag tot 7,70 euro per GB krijgen. 

Ga je zowel buiten je EU-limiet als de limiet in Nederland, dan betaal je de toeslag plus het tarief dat je normaal in Nederland betaalt als je boven je bundel uitkomt. En dat is een duur grapje.  

Lees ook: Hoe voorkom ik dat mijn kind bezwijkt onder een studieschuld?

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. k2es 22 aug 2017 om 15:12 0
    Volgens mij klopt dit verhaal niet voor T-mobile, als je daar over jouw datalimiet gaat, dan gaat de snelheid sterk omlaag, maar hoef je niets extra te betalen.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Partner overleden? Soms halveert het inkomen

Dit kun je regelen om te voorkomen dat je elk dubbeltje moet omdraaien. Lees verder ›