IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat je provider jou niet vertelt over telefoonkosten in het buitenland

Een gigantische telefoonrekening krijgen nadat je terugkomt van drie fantastische weken in het buitenland: dat wil niemand. Lees daarom het volgende artikel goed door zodat je niet verrast wordt na je vakantie. 

Budgetinstituut Nibud zette een aantal punten op een rij waar je op moet letten als je op vakantie gaat. Tot voor kort betaalde je roamingskosten in de EU en die konden fors oplopen. Sinds 15 juni 2017 zijn die komen te vervallen, maar er is nog wel een aantal valkuilen:

  • Heb je een abonnement met onbeperkt internet? Dan geldt dat niet in andere landen van de Europese Unie. Je provider kan hier een maximum aan stellen en als je hier meer over wilt weten moet je navraag doen bij je provider. 
  • Als je gedurende een periode van vier maanden meer data gebruikt in het buitenland dan in Nederland, dan mag je provider extra kosten in rekening brengen.

Lees ook: Met de auto op zomervakantie, dit zijn de regels per land

Zoveel betaal je buiten de Europese Unie

Jammer genoeg zijn er geen afspraken over de kosten buiten de Europese Unie. Providers bepalen zelf hoeveel ze rekenen voor bellen, sms'en en het internet. De kosten kunnen hierdoor flink oplopen.

Wel zijn providers verplicht om je een kostenbeperking aan te bieden om zo hoge kosten voor mobiel internet in het buitenland te voorkomen. Standaard is dit een bedrag van 60,50 euro, maar je kunt ook een lager bedrag kiezen. 

Je krijgt dan een waarschuwing als je 80% van het maximumbedrag hebt bereikt. Als je daarover heen gaat, kun je ervoor kiezen om je databundel stop te zetten. 

Check ook: Vijf tips om te besparen op je zomervakantie

Tips om te besparen op telefoonkosten

  • Sommige providers bieden voordeelbundels aan voor het buitenland. Let bij die bundels goed op de voorwaarden, want soms moet je ervoor betalen terwijl je deze misschien niet gebruikt.
  • Ga je voor langere tijd naar het buitenland? Dan kan het handig zijn om ter plaatse een prepaid pakket te kopen, zodat je het lokale tarief betaalt. 
  • Zet het automatisch updaten van je sociale media, zoals Facebook en Twitter, uit. Dat trekt namelijk internetdata. 
  • Luister niet je voicemail af, daar betaal je namelijk het internationale tarief voor. 

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op wintersport? Zo bespaar je op de autorit

Wintersport is al duur genoeg. 5 tips om geld uit te sparen bij de benzi... Lees verder ›