IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie belangrijke thema's van de deeleconomie

Eerder publiceerden we al een aantal artikelen over de voordelen van de deeleconomie. Onlangs ging Mastercard hier verder op in met een onderzoek dat ingaat op de kansen en uitdagingen rond de deeleconomie. 

De whitepaper, getiteld The Sharing Economy: Understanding the Opportunities for Growth (pdf, 500kb), gaat dieper in op welke kansen en mogelijkheden er liggen in de snelgroeiende deeleconomie.

Het onderzoek identificeert drie onderling verbonden thema’s die bepalend zijn voor de ingrijpende veranderingen die de deeleconomie voor ons in petto heeft.

Meer over de deeleconomie: Kopen? Nee, lenen!

1. Meer vertrouwen en transparantie

Vertrouwen is en blijft een voorwaarde voor de deeleconomie. Het kan sterk toenemen als de sector groeit en mensen meer vertrouwd raken met het brede scala aan producten en diensten dat zich leent voor de deeleconomie.

Maar ook het vertrouwen dat je buurman de grasmaaier weer teruggeeft nadat hij hem geleend heeft. Daar spelen ook de overheid en bedrijven een rol in, door betere bescherming te bieden, creëren zij een sociaal vangnet.

2. Betere gebruikservaring

Een betere gebruikservaring is cruciaal voor groei en uitbreiding van de deeleconomie. Het is wat de voorhoede zal moeten bieden om hun klanten te binden, zelf door te ontwikkelen en hun bestaansrecht te onderbouwen.

Check ook: Minder werken, meer overhouden

Om dit te realiseren zullen platforms de massa moeten bereiken: via feedback, garantie van veilige transacties en grip op persoonlijke gegevens.

3. Meerwaarde

Het ontstaan van nieuwe toegangsvormen kan zowel consumenten als organisaties meerwaarde bieden. Dat zal worden gefaciliteerd door technologie die massaal gebruik bevordert en de toegangskosten verlaagt. Denk aan Blockchain, het Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie (AI).

Kijkend naar de toekomst concludeert het onderzoeksverslag dat vertrouwens- en reputatiegaranties, een betere gebruikservaring en waardecreatie onmisbaar zijn voor groei van de deeleconomie.

Zie ook: Zo koop je voor het eerst cryptogeld

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op vakantie? 10 tips om af te dingen als een pro

Undress to impress, maak grapjes en probeer combideals te sluiten. Lees verder ›