IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vermijd deze zakelijke geldgewoonten

Een belangrijk deel van een eigen bedrijf hebben is ook je financiën goed regelen. Als je dat niet doet, dan is de kans groot dat je in de problemen raakt of zelfs failliet gaat. Hieronder staan zes veelgemaakte fouten die je het best kunt vermijden.

1. Niet nadenken over 'kleine' uitgaven

Ook kleine uitgaven of inkomsten zijn belangrijk, want alle kleine beetjes helpen. Ook al verdien je maar 50 eurocent per item, als je er veel van verkoopt is dat toch aardig wat. Heel veel kleine bedragen bij elkaar vormen alsnog een groot bedrag. Dat geldt voor inkopen én verkopen.

2. Niet spreiden van je inkomsten

Een van de belangrijkste tips is het spreiden van je inkomen. Als er dan een deel wegvalt dan valt niet je hele inkomen weg. Zo kun je tegenslagen beter opvangen. Diversiteit geeft meer mogelijkheden en kansen.

Check ook: Een eigen bedrijf beginnen? Drie ondernemers geven tips.

3. Niet sparen

Goed, met de lage rentestand kom je niet heel ver, maar het is altijd goed om geld achter de hand te houden voor onverwachte gebeurtenissen. Bovendien zorgt maandelijks geld opzij leggen (en er vanaf blijven!) voor financiële discipline.

4. Niets aan je schulden doen

Leuk hoor die NS-business card en zakelijke creditcard, maar je krijgt achteraf toch de rekening. En daar moet je wel rekening mee houden (pun intended). Bovendien betaal je veel rente over openstaande bedragen.

Lees meer: Dit is financiële planning (en dit heb je eraan)

5. Geen gebruikmaken van (belasting)voordelen

Als klein bedrijf of startende ondernemer kom je in aanmerking voor vele belastingvoordelen. Zorg dat je hier van op de hoogte bent en dat je er gebruik van maakt. Het kan een hoop schelen. Huur indien nodig iemand in die jou hiermee kan helpen.

6. Geen maximum salaris instellen voor jezelf

Niet alle winst kun je meteen zien als salaris en uitgeven. Het is juist belangrijk om dit weer te investeren in je bedrijf. Spreek daarom een vast bedrag af met jezelf op een vaste dag.

Check: Voor deze aftrekposten kom je als zzp'er in aanmerking

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Wat te doen bij een draaiende woningmarkt?

ABN Amro en DNB verwachten dat de huizenprijzen gaan dalen. Wat moet je ... Lees verder ›