IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zeven domme dingen die slimme mensen doen in hun carrière

Slimme mensen kunnen ook domme fouten maken. Fouten die ervoor zorgen dat je carrière niet volledig van de grond komt. Hoe slim je ook bent: je zal nooit je volledige potentie bereiken als je deze zeven fouten blijft maken. 

1. Ervan overtuigd zijn dat denken en praten hetzelfde is als doen

Planning en voorbereiding zijn belangrijke ingrediënten in het bereiken van succes, maar boven alles is de stap zetten belangrijk. Je kunt geen carrière maken op basis van alleen maar ideeën. Op een bepaald moment moet je je mouwen opstropen.

2. Wachten op promotie

Als je een leidinggevende rol wilt, dan moet je daar ook naar toe werken. Leiderschap is geen titel of een positie, maar draait om actie ondernemen, invloed uitoefenen en om het vermogen om resultaten te boeken. Veel slimme mensen wachten totdat zij een hogere functie krijgen, nog voordat ze ook maar een beetje leiderschap hebben getoond. Maar als je niet goed hebt leren voetballen, dan word je ook niet uitgekozen voor het team. 

Toon eerst leiderschap en de functie zal je worden aangereikt.  

3. Gebrek aan duidelijke communicatie

Wanneer je communiceert is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je boodschap helder is en wordt begrepen door anderen. Je moet duidelijk en simpel dingen uitleggen. Wanneer mensen je boodschap begrijpen, dan weten ze beter wat zij moeten doen. 

Het gebeurt te vaak dat werknemers er zelf achter moeten komen wat nou eigenlijk van hen wordt verwacht. Dat jij slim genoeg bent om te weten wat je zojuist hebt verteld, wil niet zeggen dat de ander dit ook volledig heeft begrepen. 

4. Niet delegeren

“Het zou sneller zijn als ik het zelf doe”. Je hoort het mensen vaak zeggen. Wanneer je werk echter niet uitbesteed, dan leg je je collega’s of je team een beperking op. Wanneer je goed kunt delegeren, kun je meer bereiken. Slaag je daar niet in, dan word je misschien wel onmisbaar in je huidige positie. Dat klinkt wellicht goed, maar het kan er ook voor zorgen dat je promotie misloopt. 

Zie ook: Minder werken, maar meer gedaan krijgen? Verander dit in je dagelijkse routine.

5. Niet luisteren of vragen naar feedback

Om je prestaties te verbeteren, heb je feedback nodig. Een terugkoppeling stelt je in staat om op papier te krijgen wat er goed gaat en wat niet. Zonder feedback kun je slechte gewoontes ontwikkelen en dat gaat ten koste van je effectiviteit en efficiëntie. Wees niet de persoon die denkt dat hij alles weet. 

6. Wachten totdat je er 100% klaar voor bent

Als je wacht op het perfecte moment, dan zal je nooit iets bereiken. Uiteraard kun je je altijd nog wel wat beter voorbereiden, maar één van de sleutels tot succes is gewoonweg een begin maken. Buitenkansjes komen niet iedere dag voorbij en als je wacht totdat je er helemaal klaar voor bent, dan kan het moment alweer voorbij zijn. 

7. De waarde van anderen onderschatten

Als iemand minder hoogopgeleid is, wil dat niet zeggen dat hun ideeën of input minder relevant zijn. In veel gevallen is ervaring waardevoller dan intelligentie. Het is goed om van je fouten te leren, maar het is nog veel slimmer om te leren van de fouten die anderen maken.   

Lees ook: De drie grootste financiële fouten die je kunt voorkomen als dertiger

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›