IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wil je meer geld verdienen? Slaap meer!

De wetenschap heeft een simpele oplossing voor de wens van velen om meer geld te verdienen: slaap meer. Te weinig slapen is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je bankrekening, schrijft de Amerikaanse website Marketwatch.com op basis van onderzoek. 

Eén op de drie Amerikanen geeft aan dat ze 's nachts minder dan zeven uur slapen. Dat leidt tot een verlies van 1,2 miljoen werkdagen en daardoor loopt de Amerikaanse economie jaarlijks zo'n 226 miljard dollar mis, blijkt uit een studie uit 2016 van Rand Europe.

Lees ook: Tien levenslessen om miljonair te worden voor je dertigste

5% hoger loon door meer slapen

Mensen die meer uit hun nacht weten te halen, verdienen op de lange termijn 5% meer loon, blijkt uit onderzoek van Matthew Gibson, Williams College en Jeffrey Shrader van de Universiteit van Californie. 

Een voorbeeld daarvan is Tony Warren, een zakenman en professor aan de Penn State University. Nadat hij jarenlang worstelde met chronische slaapproblemen en constant moe was, besloot hij om met pensioen te gaan.

Toen kreeg hij een beroerte; een van de risico's van slecht slapen. Voor Warren was dat een wake up call. "Ik wilde me beter voelen en meer energie hebben", zegt hij.

"Ik deed wat onderzoek en kwam erachter dat ademhalingstechnieken mij zouden kunnen helpen." Hij sliep niet alleen meer maar op 77-jarige leeftijd ontwikkelde hij ook software waarmee hij anderen deze technieken kon leren en startte een succesvol bedrijf.

"Geen middagdutjes meer voor mij", zegt Warren. "Ik ben bezig om mijn bedrijf te marketen, met lesgeven en ik ben zelfs weer begonnen met motorrijden."

Check ook: Zo onderhandel je over het salaris van je eerste baan

Slapeloosheid in Amerika 

Er zijn in Amerika 40 miljoen mensen - en waarschijnlijk ook in Nederland aardig wat mensen - die minder productief zijn en minder geld op de bank hebben door slapeloosheid. 

"I hoor mensen zeggen: 'als ik meer geld wil verdienen dan moet ik minder slapen", zegt Terry Cralle, arts en schrijver van het boek "Sleeping your way to the top: how to get the sleep you need and succeed".

"Maar feit is dat je constant genoeg moet slapen. Dat verbetert de kwaliteit van je werk en helpt je om goede financiële en professionele beslissingen te maken en risico's te vermijden", aldus de schrijver.

Artsen weten al lang dat slecht slapen leidt tot een slechte gezondheid; het leidt onder andere tot overgewicht, diabetes, hartziektes en veel andere gezondheidsklachten. Maar nu weten we ook dat slecht slapen ook negatief is voor je financiële gezondheid.

Onderzoek over slaap en werk

Dit zegt onderzoek over slaap en werk:

  • Je geheugen en productiviteit nemen af. Bijna een kwart van de Amerikanen zei in een onderzoek dat te weinig slaap ze minder productief maakt en 17% zei dat hun geheugen minder goed werkt.
  • Je kan niet goed samenwerken. Door te weinig slaap maakt je lichaam stresshormonen aan waar je relaties onder kunnen lijden. 
  • Je kunt minder goed leren. Elke dag word je om de oren geslagen met nieuwe informatie en nieuwe taken. Maar door slecht slapen, leer je 40% minder goed.

Lees ook: Meer geld opzij zetten? Drie miljonairs delen hun beste tips

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Hoeveel aandelen heb je nodig om de markt te verslaan?

Wat is de juiste hoeveelheid diversificatie? En kun je ook teveel aandel... Lees verder ›