IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is wat je bespaart door te stoppen met roken

Roken is ongezond. We weten het allemaal. Toch roken er in Nederland ongeveer 2,7 miljoen mensen. Van al deze rokers geeft 80% aan te willen stoppen en jaarlijks probeert zo'n 20 tot 30% dit ook daadwerkelijk te doen.

Uiteindelijk lukt het slechts tussen de 4 tot 10% van deze mensen. Ze willen wel stoppen, maar het blijkt moeilijk te zijn om het te doen en vol te houden.

Roken is niet alleen ongezond, maar ook duur. En ook dat weet iedere roker. Een pakje sigaretten kost al meer dan 6 euro. Laten we het voor het gemak afronden op 6 euro. Iemand die elke dag een pakje rookt geeft iedere maand dus minimaal 180 euro uit. Stoppen met roken zou een flinke besparing opleveren.

We hebben eens uitgerekend wat er gebeurt als je deze 180 euro iedere maand apart zet voor een aanvulling op je pensioen.

15 jaar lang 860 euro per maand extra pensioen

Een 45-jarige die zijn besparing van 180 euro iedere maand apart zet op een lijfrente-bankspaarrekening bouwt tot zijn 67e (AOW-leeftijd) een kapitaal van 128.515 euro op. Dit is dan op basis van gemiddeld 6,07% rendement bij belegging in een mixfonds.

Voor dit kapitaal kan hij vanaf de AOW-leeftijd vijftien jaar lang een bruto uitkering krijgen van 860 euro per maand. Als er niet voor beleggen maar voor sparen is gekozen, dan bedraagt die uitkering maandelijks 596 euro.

Belastingvoordeel: 75 euro per maand

Omdat de inleg op een lijfrenterekening aftrekbaar is van de inkomstenbelasting krijgt de gestopte roker ook nog iedere maand zo'n 75 euro terug. De werkelijke kosten voor het extra pensioen zijn dus geen 180 euro, maar 105 euro.

Daar staat wel tegenover dat er belasting moet worden betaald over die maandelijkse uitkeringen vanaf de AOW-leeftijd.

Nog meer besparen? Pas je overlijdensriscoverzekering aan

Een roker betaalt flink meer premie voor een overlijdensrisicoverzekering dan een niet-roker.

Zodra je twee jaar niet hebt gerookt kun je vragen om een korting op de premie. Of je sluit je verzekering over naar een andere verzekeraar. Het kan tientallen euro's per maand schelen.

Lees ook: Ken jij de spelregels van je lijfrentepolis?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit is de impact van inflatie op je geld

De inflatie trekt aan en dat heeft invloed op je geld. Lees verder ›