IEXGeld

Dossiers

Profiel

Boodschappen worden duurder, vakanties goedkoper

In mei 2017 rekende je iets meer dan 1% meer af voor je boodschappen dan in mei 2016. Dat komt door de inflatie. De gemiddelde consument betaalde daardoor 1,1% meer voor goederen en diensten dan in mei 2016, meldt het CBS.

Meer over inflatie? Lees ook: Vier vragen over inflatie

Klinkt natuurlijk niet fijn, maar even ter vergelijking: In april was de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder nog 1,6%. Het is dus eigenlijk minder hard gestegen dan eerst. Maar welke prijzen stegen er precies en welke gingen omhoog?

Vakanties goedkoper

Goed nieuws, op vakantie gaan werd juist goedkoper! Vooral door goedkopere vliegtickets en vakanties op bungalowparken stegen de consumentenprijzen in mei minder. De maand ervoor piekten de prijzen van deze diensten door de schoolvakanties die eind april begonnen.

Check ook: Besparen op je vliegtickets: zeven tips

In mei nam de vraag naar vakanties weer af waardoor de prijzen zakten. Autobrandstoffen werden in mei goedkoper en ook dit had een drukkend effect op de inflatie van consumentenprijzen.

De stijging lijkt ook erger doordat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen. Zonder deze productgroepen stegen de prijzen maar 0,8% op jaarbasis.

Lees ook: Dit bespaar je door te stoppen met roken

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Waarom stijgende rentes niet goed zijn voor aandelen

Geld lenen wordt duurder en dat heeft uiteindelijk zijn weerslag op de w... Lees verder ›