IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de best betaalde kantoorbanen

Sommige mensen moeten er niet aan denken om de hele dag op kantoor te zitten. Anderen vinden dat dan weer helemaal niet erg en vinden fysiek zwaar werk helemaal niets. Hoor je bij de laatstgenoemde groep, maar weet je nog niet exact wat je wilt? Mogelijk zijn deze goed betaalde kantoorbanen iets voor jou.

Business Insider deed een onderzoekje aan de hand van het Occupational Information Network (O*NET), dat informatie verzamelt over honderden banen. Daarnaast werden de gemiddelde salarissen van dit soort banen gelegd en het resultaat was een lijstje met de best betaalde beroepen voor mensen die het liefst achter hun bureau zitten.

De zogenoemde zitscore, een getal tussen de nul en honderd, geeft aan hoelang iemand per werkdag aan een bureau zit, waarbij een getal dicht bij de honderd aangeeft dat iemand veel uren besteedt aan zijn bureau. 

Check ook: Vakantiegeld! Zoveel krijg je en dit kun je ermee doen.

Voor luie mensen

Om meteen bij de nummer één in de lijst te beginnen: een manager van computer- en informatiesystemen zit vaak vanachter zijn bureau naar een scherm te turen en krijgt daarvoor een gemiddeld jaarsalaris van 135.800 dollar. Een dergelijke manager plant en coördineert computergerelateerde activiteiten binnen een organisatie. Zitscore: 90.

Een internationale carrière en goede verdiensten zijn er ook voor de petroleum engineer, die zich bezighoudt met de ontwikkeling en exploitatie van aardgas- en aardolievelden. En met een zitscore van 87 kun je er zeker van zijn dat je op een dag weinig hoeft te staan. Op de TU in Delft kun je een dergelijke opleiding volgen, al zijn er twijfels of afgestudeerden nog wel aan een baan kunnen komen in de huidige periode van lage olieprijzen. 

Bij deze baan zit je niet bepaald achter een bureau, maar het is wel een baan waarbij je zitvlees op de proef wordt gesteld: piloot. Dit beroep kreeg van O*NET zelfs een 93 als zitscore en met een jaarsalaris van 127.820 dollar kun je (bij wijze van spreken) prima uit de voeten. 

Check ook: Jobhoppen of lekker lang een vaste baan?

Wel een beetje saai

De rest van de beroepen uit de lijst van Business Insider zijn niet bepaald heel spannende banen, hetgeen je wellicht ook niet moet verwachten van een kantoorbaan. Zo wordt het overzicht onder meer aangevuld met banen als actuaris (zitscore maar liefst 95!), milieueconoom en wiskundige.  

De baan waarbij je het langst op een dag achter een bureau zit? Softwareontwikkelaar. Met een zitscore van 96, zijn deze ontwikkelaars het creatieve brein achter computerprogramma's. Sommigen ontwikkelen applicaties waarmee specifieke taken op een computer of mobiel apparaat kan worden uitgevoerd, terwijl anderen juist de besturingssystemen voor deze apparaten ontwerpen. 

Deze kantoorbanen betalen juist niet goed

Loonwijzer maakte een overzicht van de slechtst betaalde beroepen in Nederland. De top vijf, met banen als horecamedewerker, schoonmaker en magazijnmedewerker, bestaat juist vooral uit beroepen waarbij je het grootste deel van de dag op je benen staat. Maar de slechtst betaalde kantoorbaan is volgens Loonwijzer medewerker bij een callcenter met een bruto-uurloon van 12,43 euro (per 1 februari 2016).

Check ook: Zo vraag je om een salarisverhoging

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ETF’s die één aandeel volgen: goed idee of een hype?

Met de indextrackers ga je superlong of -short op aandelen als Nike of T... Lees verder ›