IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nederlanders gebruiken hun vakantiegeld het liefst voor… vakantie!

Mei, de maand waar Nederlanders ieder jaar weer reikhalzend naar uitkijken… De maand van lente, vakantiegeld, meer zon (meestal), meer licht en bijna zomer. Het ING Economisch Bureau deed er onderzoek naar waaruit kwam dat 60% van de mensen het direct uitgeeft. Iets meer dan vorig jaar is van plan ermee op vakantie te gaan, namelijk 40%.

Nu de economische toekomst weer rooskleuriger lijkt en de werkloosheid lager is geworden is dat niet verrassend natuurlijk. Jaarlijks wordt naar schatting zo’n 25 miljard euro (bruto) aan vakantiegeld uitgekeerd.

Check ook: Vakantiegeld! Zoveel krijg je en dit kun je ermee doen.

Vakantiegangers gaan voor goedkoop

Hoewel Nederlanders gemiddeld iets meer te besteden hebben, gaan de vakantiegangers toch massaal voor goedkoop. Twee op de drie vakantiegangers hebben al geboekt via bijvoorbeeld vroegboekacties. De andere respondenten geven aan juist voor de last-minute te gaan, wat ook een voordelige optie kan zijn.

Check ook: Besparen op je vliegtickets: zeven tips

Maar hoe goedkoop een vakantie ook kan zijn, het is nog voordeliger je geld te sparen of beleggen. Ongeveer 25% van de mensen geeft aan hun geld te gaan beleggen of sparen. En een kleine 15% gebruikt hun vakantiegeld om schulden af te lossen, wat ook verstandig kan zijn. Vaak is de rente op schulden hoger dan die van je spaarrekening of belegging. Eerst je schulden aflossen en daarna sparen is daarmee een betere keuze.

Opvallend detail is dat vooral jongeren ervoor kiezen om het vakantiegeld te sparen. Dat heeft wellicht te maken met de onzekerheid op de woningmarkt en het feit dat jongeren de afgelopen jaren minder de kans hebben gehad financiële buffers op te bouwen.

Check ook: Het huidige vakantiesysteem moet op de schop

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit zijn de beste coronaproof aandelen op het Damrak

Welke bedrijven profiteren van de coronacrisis? Lees verder ›