IEXGeld

Dossiers

Profiel

Schulden en toch op vakantie, ja of nee?

Een vakantie is goed voor je lichaam en geest, maar wanneer je persoonlijke schulden aan het wegwerken bent is dat mogelijk het laatste waar je aan denkt. Misschien vraag je je af of je het wel verdient om op reis te gaan met nog zoveel schulden open. 

Zou je je vakantiedagen moeten inzetten om er even tussenuit te knijpen of is het verstandiger om geld te sparen en sneller je schulden af te bouwen?

In algemene zin ontkom je er niet aan om bepaalde dingen op te offeren om schulden af te kunnen lossen, zoals een vakantie. Maar wanneer je nog een lange weg te gaan hebt en het even niet meer ziet zitten (in Amerika hebben ze daar de term debt burnout voor bedacht), dan kan het helpen om even een stapje terug te doen.

Wil je dan toch een tripje maken, dan is de truc om een balans te vinden tussen helemaal geen vakantie en een dure vakantie. Er zijn daarbij wat manieren om de kosten laag te houden, zodat het betaalbaar blijft. 

Lees ook: Vakantiegeld! Zoveel krijg je en dit kun je er mee doen.

Onderdak

Hoe meer familieleden er mee op reis gaan, des te meer geld je doorgaans kwijt bent aan onderdak. Heb je geen kinderen of zijn ze al iets ouder, dan kun je overwegen om te gaan kamperen. Of zoek naar deals op sites als TripAdvisor of Airbnb. Je kunt ook je huis verhuren om wat extra's te verdienen als je op vakantie bent. 

Eten

Haal de koelbox weer tevoorschijn uit de garage en stof hem af. Als je van plan bent om met de auto weg te gaan, dan kun je van tevoren eten en drinken inslaan voor onderweg en deze in de koelbox bewaren. Dit scheelt heel wat geld, want restaurants of winkeltjes van tankstations zijn vaak niet goedkoop.

Transport

Gelukkig is de benzine niet meer zo duur als vroeger, waardoor het aantrekkelijker is geworden om met de auto op pad te gaan. Dit is bovendien in veel gevallen goedkoper dan vliegen en comfortabeler dan reizen met de bus. Afhankelijk van waar je naar toe wilt, kun je ook overwegen om met de trein te gaan. 

Lees ook: Zo bespaar je op je weekendje weg

Activiteiten

Ga op zoek naar gratis of goedkope activiteiten. Overweeg een bezoek aan een museum, ga naar het strand of fiets door de natuur. Een vakantie kan nog steeds een leuk avontuur zijn zonder dat je een fortuin besteedt aan rondleidingen of andere dure activiteiten.

Reisduur

Soms laat je budget of agenda niet toe dat je langer dan een week weg bent. Dat betekent niet dat je daarom helemaal niet op vakantie moet gaan. Ga simpelweg wat minder dagen, bijvoorbeeld een lang weekend of een midweek. 

Check: Vijf tips om je geldzaken op orde te krijgen

Uiteindelijk is het helemaal aan jezelf of je een trip wilt boeken wanneer je nog schulden hebt. In sommige gevallen kan het echter zijn dat je niet op reis mág gaan als je nog rekeningen hebt openstaan. 

Zowel de Koninklijke Marechaussee als de Belastingdienst controleren af en toe op openstaande boetes van mensen die op reis gaan. Overigens gaat het dan vaak om rekeningen die al lang niet zijn betaald. Als er een betalingstermijn is afgesproken of als je op een andere manier een regeling hebt getroffen, dan hoef je je weinig zorgen te maken.  

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Reis annuleren vanwege coronavirus? Dit zijn je rechten

De voorwaarden verschillen enorm per verzekeraar. Lees verder ›