IEXGeld

Dossiers

Profiel

Help, ik moet een groot bedrag aan de Belastingdienst betalen

Inmiddels is de deadline waarop je aangifte van je inkomstenbelasting kunt doen weer verstreken en veel Nederlanders hebben een idee van wat zij terugkrijgen. Sommigen moeten echter betalen en zeker voor zelfstandige ondernemers kan dit bedrag oplopen tot in de duizenden euro’s. Kun je dat niet meteen betalen? Dan kun je een regeling treffen met de Belastingdienst. 

Zo is het mogelijk om voorlopige aanslagen over de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting in termijnen te betalen. Je kunt dat bedrag dan opdelen in de resterende maanden van het jaar waarin je aangifte doet. Het totale bedrag moet dan uiterlijk aan het einde van het jaar op de rekening van de Belastingdienst staan. 

Lees ook: Belastingtip: een schommelend inkomen? Misschien kun je middelen!

Een rekenvoorbeeld

Stel, je hebt je aangifte inkomstenbelasting gedaan over 2016 en krijgt een voorlopige aanslag van 4.000 euro met dagtekening 15 februari 2017. Na de dagtekening zijn er nog tien hele maanden in het jaar over. Je moet de voorlopige aanslag dan betalen in tien gelijke maandelijkse termijnen.

Dat zou in dit voorbeeld betekenen dat je maandelijks 400 euro moet overmaken. Doe je eerder je aangifte, dan krijg je ook eerder je voorlopige aanslag. Hierdoor wordt het bedrag dat je moet betalen per maand lager, omdat je langer de tijd hebt om te betalen.

Korting

In termijnen betalen is niet voor iedereen de oplossing. Betaal je in één keer voor de uiterste betaaldatum van de eerste termijn, dan kun je in aanmerking komen voor een korting. Op je aanslag bij Betalingskorting bij betaling ineens kun je zien of je korting kunt krijgen en hoeveel.

Trek vervolgens de korting af van het bedrag dat je moet betalen. Houd er rekening mee dat de betalingskorting opnieuw kan worden berekend, wanneer de Belastingdienst je aanslag verlaagd, bijvoorbeeld omdat je je aangifte hebt gewijzigd.

Lees ook: Tien redenen waarom jij nooit miljonair wordt

Uitstel van betaling

Verwacht je de belastingschuld niet binnen het jaar te kunnen betalen, dan is het mogelijk om telefonisch of schriftelijk een uitstel van betaling aan te vragen. Je kunt dan maximaal voor twaalf maanden uitstel krijgen. Op basis van een in te vullen vragenformulier beoordeelt de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor een betalingsregeling. 

In principe moet voor de Belastingdienst duidelijk worden dat je de aanslag echt niet kunt betalen. Heb je wel genoeg geld voor het betalen van de aanslag, dan zal je in veel gevallen geen uitstel kunnen krijgen. 

In veel gevallen, want er zijn uitzonderingen. Als de kosten voor het vrijmaken van je vermogen onevenredig hoog blijken dan kan je alsnog uitstel krijgen. Het gaat dan om bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als je rekening geblokkeerd is. 

Gerelateerde Tools

Reacties

2 Reacties Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

 1. swen91 5 mei 2017 07:39 0
  Is het niet noodzakelijk dit ontzettend uitgebreide formulier in te vullen ?

  www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connec...
 2. JustinD 5 mei 2017 14:10 0
  quote:

  swen91 schreef op 5 mei 2017 07:39:


  Is het niet noodzakelijk dit ontzettend uitgebreide formulier in te vullen ?

  www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connec...


  Ik vrees dat daar niet onderuit te komen valt ;-)

2 Reacties Omhoog ↑

Lees ook:

Dit verandert er vanaf 1 januari 2024 in je portemonnee

Vanaf 1 januari gaat er een en ander veranderen in Nederland. Wat kan je... Lees verder ›