IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo zet je een bedrijf op met weinig geld

Wanneer je een eigen bedrijf op wilt zetten, kan een gebrek aan geld best een dingetje zijn. Het wil niet zeggen dat je je droom dan maar meteen moet opgeven. Het is mogelijk om een eigen onderneming te beginnen met een klein budget, als je maar de juiste combinatie van vaardigheden, arbeidsethos en marketingkennis hebt.

Auteur Chris Guillebeau schreef een boek over hoe je een bedrijf op kunt zetten met een beperkt budget, getiteld The $100 Startup. Hierin omschrijft Guillebeau dat het helpt om eerst goed je vaardigheden inzichtelijk te krijgen. Met welke vaardigheden kun je mensen helpen en welke vaardigheden kun je combineren? Guillebeau heeft drie tips om een onderneming op te zetten wanneer je weinig geld hebt.

1. Maak iets

Begin bijvoorbeeld met het maken van producten. Het kost uiteraard wat geld om de benodigde materialen aan te schaffen, maar uiteindelijk kun je de producten tegen een veel hogere prijs verkopen (mits je geïnteresseerde kopers hebt natuurlijk).

En waar verkoop je je spullen dan? Helaas is de vrijmarkt weer voorbij, dus je spullen op een kleedje aanbieden is er misschien niet meer bij. Kies daarom voor een goed online platform als Marktplaats of eBay. Of Etsy, een van de grootste online platformen waar zelfgemaakte spullen worden aangeboden.

Als je niet zo creatief bent of tijd hebt om producten zelf te maken, kun je uiteraard ook dingen verkopen die al zijn gemaakt.

Bekijk ook: Een eigen bedrijf beginnen? Zo pak je dat aan.

2. Verkoop diensten

Een andere manier om een bedrijf op te zetten zonder startkapitaal is om diensten te verkopen in plaats van een fysiek product. Er zijn veel diensten die je kunt aanbieden, afhankelijk van je achtergrond en interesses.

Sommige van deze diensten vereisen een diploma, bijvoorbeeld als je voor iemand de boekhouding wilt doen, andere vereisen dan weer wat meer ervaring, zoals op een baby passen of iemand assisteren.

Belangrijk is dat je naamsbekendheid krijgt, zodat mensen direct bij jou terechtkomen. Een eigen website kan daarbij helpen, maar Marktplaats bijvoorbeeld heeft ook een platform voor het aanbieden van diensten. Dit heet Marktplaats Zakelijk. Je kunt je klus of dienst dan net als bij een normale Marktplaats-advertentie in de categorie diensten en vakmensen plaatsen.

3. Ruilen

Helaas blijft het in de praktijk bijzonder moeilijk om een onderneming op te zetten zonder geld. Je hebt al gauw bepaalde apparatuur nodig - zoals een pc met werkend internet, maar soms nog wel meer. Echter zijn er manieren om de benodigde apparatuur te bemachtigen voor je bedrijf, zonder dat je daar geld voor nodig hebt.

Heb je een nieuwe laptop nodig? Je hoeft er niet per se een aan te schaffen, maar je kunt ook ruilen. Misschien kun je in ruil voor een paar uurtjes babysitten wel een oude laptop van de familie krijgen. Ook zijn er diverse online platforms, waarop mensen onderling spullen met elkaar uitruilen. Ruilen.nl is daar een goed platform voor.

Lees ook: Een eigen bedrijf beginnen? Drie ondernemers geven tips.

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

De energienota dreigt komend jaar flink op te lopen. Dit kun je doen om ... Lees verder ›