IEXGeld

Dossiers

Profiel

De drie grootste financiële fouten die je kunt voorkomen als dertiger

Je weet hoe het gaat: als twintiger ben je bezig met je studie, zet je je eerste stappen naar een carrière en probeer je veel leuke dingen te doen. Over geld nadenken is er niet of nauwelijks bij. Er is immers tijd zat om je droombaan te vinden, schulden af te lossen, een huis te kopen of te sparen voor je pensioen.

Deze gedachtegang kan je helaas toch gaan achtervolgen wanneer je eenmaal in de dertig bent. Om beter controle te houden over je financiën, doe je je er goed aan deze fouten te voorkomen als dertiger. 

Veel betalen voor een huis of auto

Een huis kopen is leuk, maar het brengt ook een grote financiële verplichting met zich mee en sommigen laten zich verleiden tot huizen die eigenlijk buiten hun budget vallen. In andere woorden: als je van de bank akkoord hebt gekregen om een villa te kopen met zwembad, wil dat niet zeggen dat je dat ook daadwerkelijk moet doen. 

Bereken niet alleen je hypotheek, maar denk ook aan alle andere kosten die het bezit van een huis met zich meebrengen. Denk aan belastingen, verzekeringen, onderhoud, enzovoort. Onthoud ook dat hoe meer geld je iedere maand investeert in je huis, hoe minder je overhoudt voor bijvoorbeeld sparen voor je pensioen of vakantie. 

Hetzelfde geldt voor een auto kopen. Deskundigen adviseren om niet meer dan 30% van je netto-inkomen te besteden aan een woning en maximaal 15% aan transport. De belangrijkste regel om te onthouden als het gaat om het maken van een financiële planning, is om niet meer uit te geven dan je verdient. Door de kosten voor je woning en transport laag te houden, ben je flexibeler in je uitgaven. Je kunt meer sparen, hebt extra geld om leuke dingen te doen en het zorgt bovendien voor wat meer rust in je hoofd. 

Heel veel financiële doelen

We hebben allemaal financiële doelen, maar het is moeilijk om prioriteiten te stellen. Sommigen zetten alles op alles om de schuld op hun creditkaart af te betalen, maar denken niet of nauwelijks na over andere zaken die net zo belangrijk zijn. Bijvoorbeeld een spaarpotje voor noodgevallen. Als je geen geld hebt gespaard om onvoorziene kosten mee op te vangen, dan kun je ook nooit de schuld op je creditkaart afbetalen. 

Jezelf niet financieel indekken

Het afbetalen van schulden, een potje voor noodgevallen, sparen voor je pensioen. Het zijn slechts enkele elementen van een degelijk financieel plan. Verzekeringen, testamenten, schenkingsplannen of huwelijkse voorwaarden worden door dertigers vaak als niet belangrijk beschouwd, omdat zij zichzelf daar te jong voor voelen of vinden dat zij niet genoeg geld hebben om zich zorgen te maken om een testament of levensverzekering. 

Als je kinderen krijgt, is dit wel enorm van belang. Je wilt er immers zeker van zijn dat je familie in goede handen is, mocht jou iets overkomen. Ook als je geen kinderen hebt, is het van belang om afspraken te maken hierover. 

Niet ieders financiële plan ziet er hetzelfde uit, maar ga er niet vanuit dat jij er geen nodig hebt. Daarbij kan het geen kwaad om eens te spreken met een financieel adviseur om te bepalen wat past bij jouw situatie.

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. Help101 20 april 2017 12:41 0
    Bedankt voor de informatie!

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›