IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zes tips om het beste beleggingsfonds te kiezen

De meeste actief beheerde beleggingsfondsen behalen niet meer rendement dan goedkopere passieve fondsen, die simpelweg prestaties volgen van indices zoals de Nederlandse AEX.

Maar: er zijn actief beheerde fondsen die de hogere kosten die ze rekenen waard zijn. Om het kaf van het koren te scheiden vroegen we Jeffrey Schumacher, associate director bij fondsonderzoeker Morningstar, zijn tips om het beste beleggingsfonds te kiezen. Dit zijn er zes.

1. Selecteer fonds met een goed team

Het team dat de beleggingen uitkiest is verantwoordelijk voor de prestaties van een beleggingsfonds. Daarom moet je een beleggingsfonds kiezen waar een goed team aan de knoppen zit.

De beste fondsen hebben een team met voldoende omvang zodat ze alle beleggingen goed op een rijtje kunnen zetten zonder dat de werkdruk te hoog wordt. Er moet weinig verloop zijn onder het personeel, zodat de stabiliteit hoog is. Fondsbeheerders moeten ook toegewijd zijn aan het fonds en nevenactiviteiten tot het minimum beperken. Daarnaast moeten ze ruime en relevante ervaring hebben.

Lees ook: Vier beleggingsstrategieen die jij ook snapt

2. Een fonds moet een goed plan hebben

Een goed plan is de ruggengraat van een beleggingsfonds en dat leidt uiteindelijk tot succes. Dat plan begint met een heldere doelstelling en een filosofie. 

Het is belangrijk dat deze filosofie via een goed gestructureerd proces tot uiting komt in de beleggingen die de beheerders uiteindelijk selecteren. Het proces moet de fondsbeheerder voldoende ruimte bieden om de beleggingen te kopen waar hij of zij in gelooft, zodat het fonds zich kan onderscheiden van concurrenten.

3. Een fondshuis moet er voor beleggers zijn

Het huis dat de fondsen uitgeeft is indirect ook van belang. Stelt het fondshuis beleggers voorop, of draait het vooral om eigenbelang? Fondshuizen die zich concentreren op een beperkt fondsaanbod, met de focus op waar ze goed in zijn, heeft de voorkeur van Morningstar. 

Daarnaast moeten fondsen op tijd de deuren sluiten wanneer er te veel beheerd vermogen in het fonds komt zodat een fonds niet slachtoffer wordt van zijn eigen succes.

Check ook: Doe deze vier dingen om over je angst voor beleggen heen te komen

4. Resultaten uit verleden bieden geen garantie voor toekomst 

Iedereen kent deze zin, maar toch kijken beleggers vooral naar prestaties uit het verleden als ze een beleggingsfonds beoordelen. Die prestaties moeten niet genegeerd worden, maar je moet ze wel in het juiste perspectief plaatsen.

Historische prestaties moet je vergelijken met een bijpassende index zoals de AEX of de S&P 500. Dat vergelijken moet je doen over een langere periode. Bij voorkeur een periode waar ook dalingen tussen zitten. Maar als een team van een fonds er net zit of als het beleggingsproces van het fonds helemaal is omgegooid, zegt die vergelijking niet zoveel.

5. Kijk naar de kosten

Een van de belangrijkste dingen om op te letten bij het selecteren van een beleggingsfonds: hoeveel betaal je ervoor? Er bestaat een positief verband tussen lage kosten en goede prestaties. Kosten eten uiteindelijk van je rendement.

6. Bekijk eens een recensie

Morningstar onderzoekt beleggingsfondsen. Voor ruim 1.000 fondsen die beschikbaar zijn in Europa heeft Morningstar een analyse geschreven. Die kun je bekijken, bijvoorbeeld als aanvulling op de bovenstaande tips.

Fondsen worden door analisten beoordeeld op het beleggingsteam, het beleggingsproces, het fondshuis, de prestaties en de kosten. Een fonds kan een positieve rating krijgen, variërend van Gold, Silver tot Bronze. Als de fondsonderzoeker geen bijzondere verwachtingen heeft van een fonds, dan krijgt het een neutrale rating en in het geval van tekortkomingen krijgt het fonds een negatieve rating.

Lees ook: "Hoge kosten verkleinen kans op goede prestaties."

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Analisten: beurzen vlak in 2021, maar wel een paar uitschieters

Vooral in de Britse en Australische markt zijn kansen te vinden volgens ... Lees verder ›