IEXGeld

Dossiers

Profiel

Studiekosten voor ondernemers: aftrekbaar of niet?

Als je ondernemer bent, moet je soms misschien wel iets doen om je kennis op peil te houden. De vraag is dan automatisch: zijn de kosten in verband met studie en scholing fiscaal aftrekbaar van de winst?

Het hangt ervan af om wat voor soort scholing het gaat. De Hoge Raad heeft onlangs bepaald dat er een verschil is in het op peil houden van je vakkennis en het uitbreiden ervan.

Kosten ten laste van de winst

Als je als ondernemer studiekosten maakt om je vakkennis op peil te houden, dan zijn deze kosten aftrekbaar van de winst. Dit is vaak het gunstigst, omdat er geen extra beperkingen gelden.

Kosten aftrekbaar als scholingskosten

Studiekosten om je vakkennis uit te breiden, kun je niet aftrekken van de winst. Maar je kunt ze wel in aftrek brengen als scholingskosten. Hiervoor gelden meer beperkingen.

Lees ook: Twee belastingvoordelen voor investerende ondernemers

Wat is uitbreiden vakkennis?

Bij het uitbreiden van vakkennis gaat het formeel om het verwerven van nieuwe vakkennis om je vakbekwaamheid uit te breiden. Hierdoor ondergaat ook de aard van je producten en/of diensten van je bestaande onderneming uitbreiding.

Scholingsuitgaven zijn beperkt tot:

  • lesgeld, cursusgeld, collegegeld en bepaalde examengelden
  • verplichte leer- en beschermingsmiddelen

Onder andere niet verplichte boeken en reiskosten vanwege de studie zijn dus niet aftrekbaar. Bovendien geldt voor scholingskosten soms een maximum van 15.000 euro en is de eerste 250 euro niet aftrekbaar.

Een grijs gebied

Het is niet ondenkbaar dat er studies zijn waarbij je zowel je vakkennis uitbreidt, als op peil houdt. De uitspraak geeft niet aan hoe hiermee om gegaan moet worden - dat maakt het grijze gebied wel even lastig. Een oplossing: je kunt de kosten dan gedeeltelijk van de winst aftrekken en gedeeltelijk als scholingskosten aftrekken.

Check ook: Voor deze aftrekposten kom je als zzp'er in aanmerking

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›