IEXGeld

Dossiers

Profiel

Minder werken, maar meer gedaan krijgen? Verander dit in je dagelijkse routine.

Steeds vaker ontstaan er discussies over de achturige werkdag. Is dit nog wel nodig en werken mensen in die acht uur wel zo efficiënt?

Lange werkdagen vragen een langdurige concentratie van de werknemer en dat kan weer een belemmerende uitwerking hebben op bijvoorbeeld creativiteit.

Een nieuw onderzoek van Draugiem Group toont een correlatie aan tussen de hoeveelheid tijd die mensen werken en de concentratie die zij kunnen opbrengen tijdens het werk.

De studie laat zien dat werknemers die normaal de meeste taken op een dag volbrengen, consistent pauzes in hun dag verwerken. In dit geval ging het om 52 minuten werken en 15 minuten pauze.

Werknemers die hun dag opbouwen rond periodes van intense concentratie, gevolgd door mentale pauzes, kunnen makkelijker projecten afronden zonder afleiding als social media.

Als gevolg worden er meer taken op een efficiëntere manier volbracht door degenen die af en toe een korte pauze nemen. En met pauze wordt niet bedoeld scrollen door Facebook of het bekijken van filmpjes op YouTube, maar even weglopen van je computer, wat eten en drinken of met collega’s babbelen over alles behalve werk.

Ochtendroutine

Er is een reden dat succesvolle ondernemers als Jeff Bezos, Richard Branson of Jack Dorsey van Twitter hun dag starten tussen 5 en 7 uur in de ochtend. Onderzoeken tonen aan dat het meest productieve deel van de dag de drie of vier uur is na het ontwaken.

Een nieuwe, efficiëntere ochtendroutine kan je dus helpen bij het afronden van meer werk in minder tijd. Begin de dag met het eten van een eiwitrijk ontbijt. Eiwitten zorgen sneller voor een vol gevoel en het eten heeft langer nodig om te verteren, hetgeen je in staat stelt om langer te werken zonder dat je een snack tussendoor nodig hebt.

Een workout in de ochtend? Begin er niet aan, is de tip: vroeg in de ochtend oefeningen doen vreet cruciale energie die je beter kunt besteden aan het volbrengen van creatieve of professionele taken. Niet alleen is de workout een aanslag op je fysieke energie, maar je brein focust zich ook op aspecten die je juist nodig hebt bij het volbrengen van je takenlijstje.

Wacht met sporten tot het middaguur of ten minste als je je meest belangrijke en complexe taken hebt afgerond. Onthoud: je concentratie in de ochtend is belangrijk. Begin zo snel mogelijk na het ontwaken met werken.

Geef voorrang aan taken die je volledige aandacht vereisen en rond deze eerst af. Presentaties, voorstellen of andere projecten die zowel creativiteit als diepgaande analyse vereisen, zou je als eerste moeten afronden.

Lees ook: Van deze topbanen word je het ongelukkigst

Het idee dat hoe meer uren je werkt, hoe meer je gedaan krijgt is dus niet per definitie waar. Houd rekening met je ochtendroutine en bouw je werkdag op rond losse, intensieve sessies. Niet alleen bereik je dan meer, maar je geniet ook meer van het proces.

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›