IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier beleggingsstrategieën die jij ook snapt

Indexbeleggen, eenvoudiger kunnen we het niet maken

De schitterende eenvoud van indexbeleggen gaat als volgt in zijn werk. Koop een ETF met een grote en bekende aandelen- en obligatie-index als onderliggende waarde. Zoals de S&P 500, Euro STOXX 50 voor aandelen of Barclays Aggregate voor obligaties. Waar aandelen of obligaties synoniem zijn voor een belegging in één bedrijf, bestrijken ETF's een volledige markt en zetten beleggers dus niet alles op één kaart. Hou het goedkoop en transparant; beleg in wat je kent, heb drie tot vijf jaar geduld en let op de kosten.

Buy & hold, veel geduld en een klein beetje moed

Veel geduld en een klein beetje moed, meer is er niet nodig voor buy & hold. De strategie is gebaseerd op het idee dat aandelen na verloop van tijd – drie tot vijf jaar - een goed rendement opleveren, ook al wiebelt de koers op gezette tijden. Dus niet gelijk verkopen als het tegenzit op de beurs, en niet voortdurend de koersen in de gaten houden. Buy & hold kan zowel met aandelen, ETF's als beleggingsfondsen.

Beleggen? Hier begin je.

De Permanente Portfolio, goed gespreid voor de dag komen

In het boek Fail-Safe Investing: Lifelong Financial security in 30 minutes beschrijft Harry Browne de Permanente Portfolio met als basis een goede spreiding van beleggingen. Het vermogen wordt belegd in vier gelijke porties over verschillende beleggingscategorieën: aandelen, staatsobligaties, cash en goud. Het idee is dat deze verdeling ervoor zorgt dat het belegde vermogen in goede en in slechte tijden beschermt tegen verliezen en stabiel presteert.

De obligatieladder, klimmen voor inkomsten

Een obligatieladder is een portefeuille met obligaties met een gelijke weging en diverse looptijden. De obligaties worden gedurende de gehele looptijd aangehouden en worden met geregelde intervallen afgelost. Klinkt misschien ingewikkeld maar het valt mee.

Een obligatieladder die tien jaar vooruitkijkt telt tien treden waarbij de eerste tree staat voor obligaties met een looptijd van een jaar, de tweede voor twee jaar en de tiende voor tien jaar. De ladderstrategie biedt de gelegenheid flexibel om te gaan met renteverhogingen. Daarnaast hebben beleggers de mogelijkheid om het geld dat binnenkomt als de looptijd van een obligatie is verstreken te consumeren, op een andere manier te beleggen of te herbeleggen in obligaties om een nieuwe tree toe te voegen aan de ladder.

Beginnen met beleggen? Met deze tips ga je onbezorgd van start.

 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Gestaag een vermogen opbouwen: zo doe je dat

Zelf een vermogen opbouwen voor bijvoorbeeld je pensioen is belangrijker... Lees verder ›