IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bespaar je op je weekendje weg

Nederlanders houden ervan om een weekendje weg te gaan. Zo is bijna een op de vijf gasten die reist met Airbnb Nederlands, schreef AT5.nl onlangs. Geld uitgeven aan ervaringen, zoals een weekendje weg, is misschien wel het leukste wat je kunt doen.

Maar je kunt het net zo leuk hebben tijdens dat weekendje weg door op een aantal dingen te letten en zo geld te besparen. We sommen zeven tips op, onder andere van de website Moneycrashers, waarmee je geld kunt besparen.

1. Laat je toiletspullen thuis

Bij de meeste hotels kun je gewoon gratis gebruik maken van spullen als shampoo, zeep en tandpasta. Hetzelfde geldt voor veel huizen die je huurt via websites als Airbnb.

Waarom zou je dan nog zelf toiletspullen meenemen die jou geld kosten? Juist, laat ze lekker thuis en gebruik waar je al voor betaalt. Hoef je ook niet moeilijk te doen met mini-verpakkingen - als je met het vliegtuig gaat.

Lees ook: Negen simpele manieren om slimmer met geld om te gaan

2. Gebruik het openbaar vervoer

Voor een taxirit betaal je op best veel bestemmingen (een stuk) meer dan voor een ritje met het openbaar vervoer. Het loont om van te voren te onderzoeken hoe je bijvoorbeeld met de trein van het vliegveld naar de stad komt. In de meeste Europese steden heb je prima openbaar vervoer. Nog goedkoper natuurlijk: ga lopen, als de afstand is te overzien.

3. Doe daar boodschappen

Natuurlijk wil je uit eten als je een lekker weekendje weg bent, maar moet je ook per se je ontbijt en lunch buiten de deur scoren? Haal ook eens 'gewoon' wat boodschappen.

Als je daar in een lokale supermarkt je ontbijt en lunch koopt en in je Airbnb-appartement of hotelkamer maakt en opeet, bespaar je veel geld op eten dat je weer aan andere leuke dingen kunt besteden.

Bekijk ook: Zes tips voor een goedkopere vakantie

4. Koop geen souvenirs

Souvenirs lijken leuk wanneer je ze koopt, maar uiteindelijk belanden ze toch op zolder of in de rommelkast. Een goede regel is om alleen dingen te kopen die je echt zult gebruiken.

Sommige spullen kun je dus gewoon op de vakantiebestemming in de schappen laten liggen, want die ga je toch niet gebruiken. En: heb je altijd souvenirs nodig om je te herinneren hoe leuk dat weekendje weg was? Daarvoor heb je de vele foto's op je fototoestel of smartphone, die ook nog eens gratis zijn.

5. Sluit een reisverzekering af

Een reisverzekering kost je een paar tientjes per jaar. Dat lijkt veel, maar als er iets fout gaat tijdens je vakantie dan lopen de kosten al snel in de honderden, zo niet duizenden euro's aan bijvoorbeeld ziektekosten als je ziek wordt in een vreemd land.

Maak een rekensom en bekijk of het slim is voor jou (bijvoorbeeld afhankelijk van de bestemming en het risico). Let wel op dat je niet dubbel verzekerd bent: dubbelcheck of je niet ergens al een dergelijke verzekering hebt lopen.

6. Boek op tijd

Je moet ongeveer twee tot drie maanden van te voren boeken om gegarandeerd te zijn van de laagste prijzen, schrijft 27vakantiedagen.nl. Wat daarbij belangrijk is dat je anoniem de boekingswebsites bezoekt. Sites die doorhebben dat jij vaak terugkeert, schijnen de prijzen naar boven bij te kunnen stellen. Vergelijk daarnaast de verschillende vliegticketsites.

Lees ook: Besparen op je vliegtickets: zeven tips

7. Koop een toeristenpas

Veel grote steden bieden een toeristenpas aan, die je kunt kopen bij de lokale toeristenkantoren. Met die toeristenpas kun je langs alle hoogtepunten van de stad. Daarnaast biedt een toeristenpas vaak kortingen bij restaurants en het openbaar vervoer.

Ben je van plan veel bezienswaardigheden te bezoeken, bereken dan zeker even of zo'n pas voordelig voor je is.

Lees ook: Acht manieren om meer geld over te houden

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Reis annuleren vanwege coronavirus? Dit zijn je rechten

De voorwaarden verschillen enorm per verzekeraar. Lees verder ›