IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo vraag je om een salarisverhoging

Gesprekken over je salaris zijn nooit de makkelijkste. Hoe vraag je nu het beste om een salarisverhoging, zonder agressief, ondankbaar of opdringerig over te komen? Vier tips.

Check ook: Niet tevreden met je salaris? Onderneem actie!

1. Timing is alles

Het moment waarop je om een salarisverhoging vraagt is belangrijk. Er wordt vaak om een verhoging gevraagd, als werknemers al niet meer tevreden zijn of zelfs op het punt staan om te vertrekken. Het beste moment om te vragen naar meer geld is op het moment dat je gelukkig bent met je baan en laat zien dat je van toegevoegde waarde bent voor het bedrijf. 

Uit onderzoek van PayScale bleek dat ontevreden werknemers in slechts 20% van de gevallen daadwerkelijk een salarisverhoging kregen. Dezelfde studie toonde ook aan dat tevreden werknemers dit juist in 50% van de gevallen voor elkaar kregen.

2. Weet wat je waard bent

Je krijgt uiteraard niet zomaar een salarisverhoging. Iedereen wil immers meer geld. Je moet hard kunnen maken dat je daadwerkelijk meer salaris verdient. Doe eens onderzoek naar wat anderen in de sector verdienen. Krijgen mensen met vergelijkbare ervaring en kwalificaties in andere bedrijven meer geld? Zoek dit uit en neem deze informatie mee naar je leidinggevende. 

Als dit niet werkt, probeer dan te laten zien wat je betekent voor het bedrijf waar je voor werkt. Misschien heb je geholpen het bedrijf geld te besparen of heb je nieuwe klanten binnengehaald of heb je ze tevreden gesteld. Het is belangrijk om een beeld te schetsen van je toegevoegde waarde bij de onderneming. 

Het kan ook geen kwaad om te laten zien wat een salarisverhoging voor jou betekent. Als je rekeningen hebt die je niet kunt betalen, leg dan uit dat een salarisverhoging nodig is om je verantwoordelijkheden na te komen om je beter op je werk te kunnen concentreren.

Bekijk ook: Zo haal je het onderste uit de kan tijdens je salarisonderhandeling

3. Blijf kalm

Wellicht een opendeur, maar voorkom stemverheffing of non-verbale uitingen van frustratie of boosheid. Probeer het gesprek te sturen zonder daarbij je kalmte te verliezen. 

4. Vraag om meer verantwoordelijkheden

Ieder bedrijf heeft diverse doelstellingen te volbrengen en betaalt zijn werknemers om die taken te voltooien. Door naar meer verantwoordelijkheden te vragen of je rol in de onderneming te vergroten, kun je mogelijk voorkomen dat het bedrijf bijvoorbeeld iemand moet aannemen. Op deze manier blijft er geld vrij voor je salarisverhoging en wordt er tevens geld bespaard.

Naar je loonsverhoging toewerken

Heb je toch geen salarisverhoging gekregen? Vraag dan wat je kunt doen om het in de toekomst wél te krijgen. Probeer een overeenkomst te sluiten dat je opnieuw over een salarisverhoging kunt praten als je bepaalde doelstellingen hebt behaald. Op deze manier word je gestimuleerd om doelen te halen en heb je ook iets om naar toe te werken. 

Met de juiste voorbereidingen (en een beetje durf) verhoog je je kansen om te krijgen wat je denkt dat je verdient. Speel het spel niet te hard, maar laat je ook niet gemakkelijk wegzetten.

Lees ook: Opvallende onderhandelingstrucs voor een hoger salaris

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›