IEXGeld

Dossiers

Profiel

Belegger, let hier op bij een winstwaarschuwing

Een winstwaarschuwing is vaak een onaangename verrassing, waar (actieve) beleggers soms in paniek op reageren. Paniek is echter de minst productieve manier om met een winstwaarschuwing om te gaan. Nick Kirrage, fondsbeheerder bij Schroders, helpt om rationeel te blijven.

Hij wijst daarbij op drie punten die aandelenbeleggers goed moeten onthouden als een onderneming met een winstwaarschuwing komt. Want elk nadeel heeft zijn voordeel, stelt Kirrage. Waardebeleggers kunnen er namelijk van profiteren.

Lees ook: Twee stelregels om de juiste aandelen te vinden

"Het lichtpuntje bij elke winstwaarschuwing is dat er niet alleen nieuwe informatie over de onderneming beschikbaar komt, maar ook over de aandelenmarkten, want de koers komt in beweging." Om de juiste beslissing te nemen bij de volgende stap, moeten actieve (aandelen)beleggers bij de volgende drie punten stilstaan:

1. Raakt het slechte nieuws ook de langetermijnwinstverwachting?

"Een langetermijnbelegger houdt aandelen een jaar of vijf in portefeuille. Dat is wat waardebeleggers doen. Als aandelen in waarde dalen, dan kan dat de winst op korte termijn zwaar onder druk zetten. Echter, dat vormt alleen een probleem als de reden hierachter is dat het bedrijf nooit meer zijn winst kan herstellen."

Lees ook: Als aandelenbelegger omgaan met risico: twee tips

2. Is het slechte nieuws blijvend?

"Raakt het nieuws de kwaliteit van de onderneming op de lange termijn? En daarmee de vooruitzichten voor de winstgevendheid op de lange duur? Dit zijn vragen die heel lastig te beantwoorden zijn. Maar onthoud: het is juist vanwege de langetermijnwinst waarom het aandeel gekocht is. Meestal worden langetermijnverwachtingen van een bedrijf niet geraakt door koersbewegingen op de korte termijn."

3. Is het risico toegenomen?

"Een winstwaarschuwing laat de zorgen rond een bedrijf toenemen. Maar is het risico op blijvend verlies opgelopen? Is de belegger zijn geld kwijt of hoort deze fluctuatie bij de natuurlijke cyclus die bedrijven doormaken als ze door moeilijke tijden gaan?" Om dit te kunnen beoordelen, kijkt Kirrage met name naar de balans, de schuldposities en andere risicofactoren.

Lees ook: Hier let Warren Buffett op als hij aandelen kiest

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Microkredieten: veel impact en een hoog rendement

De koersontwikkeling heeft ook niet of nauwelijks samenhang met de beurs Lees verder ›